Hirdetés
Sztrájkba hívják a közszféra dolgozóit PDF Nyomtatás
2019. február 26. kedd, 07:00

sztrajk2Januárban jelentette be a közszféra dolgozóit tömörítő Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, hogy országos sztrájkra készülnek az önkormányzati köztisztviselők, a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak, valamint a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke korábban ismertette a részleteket: a törvényes munkabeszüntetést előkészítették, és bár korábban kérték Orbán Viktort a tárgyalópartnerek kijelölésére, a kormányzat nem hallgatta meg az érdekképviseletek javaslatait.

„A kezdő bolti eladó fizetése legkevesebb 276.000 forint a nagyobb áruházláncokban. Nem sajnáljuk, sőt kifejezetten helyesnek találjuk, de az elfogadhatatlan, hogy közben a több diplomás, nyelveket beszélő, 20 éve a pályán lévő szakembert,  a gyerekeinkért vagy az idős emberekért dolgozó kollégát 195.500 forinttal, nettó havi 120 ezer forinttal alázzák meg. Ez elfogadhatatlan, és ha elfogadhatatlan, akkor ne is fogadjuk el. Nélküled nem fog sikerülni javítani a helyzeten, se most, sem később” – hívja sztrájkba a dolgozókat a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) február 21-i közleményében.

A szakszervezet az iskoláktól kezdve a kórházakon, a könyvtárakon, az idősgondozáson és a bölcsődéken át az igazgatásig minden közintézmény dolgozójának magasabb bért követel.

A SZEF azt üzeni, mindenki csatlakozhat, aki számára törvényileg nem tiltott a sztrájk és aki közszolgálati kolléga – akár szakszervezeti tag, akár nem, akár egyénileg, akár bármilyen érdekvédelmi csoporttal közösen, közösségként jelentkezik.

A sztrájkolni szándékozó dolgozók a a SZEF megyei koordinátorainál, saját ágazati szakszervezeteiknél, az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságnál e-mail-en ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ), vagy telefonon jelentkezhetnek.

A három ágazat követelései:

 • 1. Azonnali béremelést!
 • 2. Az elvett 5 nap szabadság visszaadását!
 • 3. Kevesebb túlórát, de azokat fizessék ki!
 • 4. A rugalmas munkaidő visszaállítását!
 • 5. Az ebédszünet legyen újra a munkaidő része!
 • 6. A munkaévek és a tapasztalat elismerését!
 • 7. A szakszervezeti jogok visszaadását!
 • 8. A korkedvezményes nyugdíjat!
 • 9. Ne vegyék el a munkát vállaló szakemberek nyugdíját!
 • 10. Szűnjön meg a munkáltatói önkény!
 • 11. Július 1. legyen újra a közigazgatás napja!
 • 12. A Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal felállítását!

A dolgozókat negatívan érintő kormányzati intézkedések, valamint az alacsony bérek miatt ősszel is több alkalommal tiltakoztak a szféra dolgozói, azonban a kormányzat akkor gyakorlatilag semmibe vette követeléseiket.

A közszférában tavaly év végén tömeges leépítések történtek, melyek során a kormány többek között a megmaradó dolgozók magasabb fizetésének és jobb munkakörülményeinek ígéretével igyekezett megosztani a dolgozókat, azóta azonban nem történt előrelépés az ügyben.

(Mérce)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+12 #4 Vidéki 2019-02-28 12:09
A közigazgatásban dolgozók jelentős részének egyéb szaktudása is van a közszolgálati mellett. Pl. nekem az Államigazgatási Főiskolai végzettségem mellett építésztechniku si és vízszigetelő szakmunkás végzettségem is van, 10 évet dolgoztam az építőiparban. Szóval én is elmehetnék máshová dolgozni - lehet meg is teszem, ha nem lesz érdemi béremelés - csak sajnos szeretem a köztisztviselői munkámat.
Idézet
 
 
+6 #3 Szegény legény 2019-02-28 09:13
Sajnos a közszférában dolgozók olyan tudással rendelkeznek, ami a versenyszférába n 80%-ban haszontalan.
Munkahely váltáskor újra kell tanulni a jogi dolgokat és a gazdálkodást is, mert pld. az ASP csak a közhivatalokba használatos,más hol nem ér semmit.
Úgyhogy a közszolgai tapasztalat csak egy másik közhivatalban számít, a versenyszférába n inkább hátrányt jelent, mint előnyt.
Idézet
 
 
+13 #2 Vidéki 2019-02-27 11:10
Egyetértek az előttem szólóval. Megjegyzés - a hivatalok döntő többségében a 40-50 éves tisztviselők végzik a munkát, ők rendelkeznek megfelelő végzettséggel, tapasztalattal, emberismerettel . A fiatalok nemigen jönnek a közigazgatásba dolgozni, mert a kicsi a fizetés, a felelősség nagy, a kiszolgáltatott ság nagy. A közigazgatás szakember utánpótlása - nem a vezetőké, hanem az ügyintézőké - roppant bizonytalan, sőt középtávon akár be is dőlhet az egész.
Idézet
 
 
+13 #1 Hab-a-tortán 2019-02-26 11:59
Azt gondolom, hogy a sztájk csak a gőz kieresztésére jó, meg arra, hogy magunkat és az ügyfeleinket megszívassuk. Az ügyfél nem tud ügyet intézni, a sztrájk miatt, mi pedig utána 1000-rel túlórázhatunk, hogy beérjük magunkat.
Inkább gondolkozzunk el azon, hogy miért fizetnek egy kezdő bolti eladónak ennyit? Mert ebben is a kereslet-kínála t érvényesül: kevesebbért nem kapnak megfelelő munkaerőt!
Egész egyszerűen fel kell mondani a közhivatalokban , és el kell helyezkedni ott ahol megfizetik az embert! Akkor majd kénytelek lesznek megemelni a közszolgálatiak bérét, hacsak nem akarnak vendégmunkásoka t alkalmazni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hurrá, újabb értelmetlen központosítás!? A helyi önkormányzatok úgy 25 évig norm... Tovább...
 • A válság - egészségügyi és gazdasági - idején pénzügyileg kivéreztetni az önkorm... Tovább...
 • Ez az ember nem normális vagy Trójai faló szerepét vállalta fel a főni sakkjátsz... Tovább...
 • Az önkormányzati megrendelésekbő l élő vállalkozók lehet hogy nem örülnének, ha ... Tovább...
 • Ha az iparkamara elnöke tisztában lenne az iparűzési adó működési elvével, tudha... Tovább...
 • Korábban már megírtam, hogy mivel már szinte minden bevételt elvettek az önkormá... Tovább...
 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...