Hirdetés
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közleménye PDF Nyomtatás
2017. december 11. hétfő, 07:00

david ferenc voszA Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége válasza a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma nyílt levelére. A nyílt levél a Magyar Nemzet 2017. december 7-i számában jelent meg, az érdekképviseletek vitára hívták benne a VOSZ elnökét.

Tisztelt Ügyvivő Testület!
A Magyar Nemzet 2017. december 7-i számában megjelent nyílt levelükre válaszolva tájékoztatom Önöket, hogy az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) „Hogyan teljesít Magyarország?” című 2015. évi kiadvány adatai szerint a kormányzati foglalkoztatás (ideértve a kormányzat valamennyi szintjét és a társadalombiztosítási alapokat is) átlagos mértéke a magyarországi teljes munkaerő 18,8 százalékát teszi ki, ami jelentősen meghaladja a környező országokban mért arányokat. Szlovéniában 16 %, Csehországban 13,5% Szlovákiában 13 %, Ausztriában és Németországban 11 %, Lengyelországban nem éri el a 10 %- ot.  Az OECD átlag: 15,5 %. A számok igazak, ellenőrizhetők.

A fenti felsorolás egyértelműen azt igazolja, hogy Magyarországon a központi igazgatás és az intézményi szféra mérete és súlya jóval nagyobb, mint régiós partnereinknél. Drága és túlduzzasztott apparátust kell eltartanunk, ami szinte elviselhetetlen teherként nehezedik gazdaságunkra. Ennek egyik következménye, hogy állampolgáraink és vállalkozásaink adóterhelése a régióban a legmagasabb.

Mi lehet a magyarázata annak, hogy Magyarországon kiemelkedően sokan dolgoznak az állami szektorban? Két válasz is lehetséges:

a.) A gazdaság teljesítményéhez mérve is indokolatlanul nagy létszámú központi apparátus az élet minden területére be akar furakodni, így az ügyintézés lassú, bürokratikus és rendkívül drága. A hatékonyság és a racionalitás követelménye egyáltalán nem érvényesül. A közszolgálati szektor létszáma még napjainkban is folyamatosan bővül. Az állam beavatkozik a magánszemélyek és a vállalkozások életébe, de nem azzal a céllal, hogy az életminőséget és az állampolgári közérzetet javítsa, hanem azzal a szándékkal, hogy a nehezen értelmezhető szabályrendszerét végrehajtsa, és végrehajtást szigorúan ellenőrizze. Ehhez sok hivatal, sok intézmény és sok munkavállaló kell. A karcsúbb közszolgálat és az ésszerű létszámgazdálkodás igénye fel sem merül. Úgy látom, hogy Önökben sem.

b.) A másik lehetséges magyarázat: a hazai közszféra munkavállalóinak tehetsége, tudása és teljesítménye messze elmarad szlovák, osztrák és lengyel kollégáikétól, hiszen a számok azt mutatják, hogy az összes foglalkoztatotthoz viszonyítva Szlovákiában 30, Lengyelországban csaknem 50 százalékkal kisebb létszámmal végzik el az állami feladatokat. (Megjegyzés: Magyarországon a minisztériumi dolgozók létszáma 2010-hez képest megduplázódott. Vajon miért?)

Tisztelt Ügyvivő Testület!

Kellemetlen hangvételű és személyeskedő nyílt levelükben vitára hívják a VOSZ elnökét. Nem érzékelik, hogy Önöknek nem egy vállalkozói érdekképviselet vezetőjével van vitájuk, hanem az OECD által közzétett – és hazánkra nézve kedvezőtlen – adatokkal nem tudnak mit kezdeni, holott a nemzetközi szervezet szikár adatokkal és tudományos alapossággal elemzi, illetve jellemzi a hazai közszolgálati szféra helyzetét? A 2x2=4 igazságtartalmáról senkivel nem kívánunk polemizálni.

Egyetlen megoldás kínálkozik. Racionális létszámcsökkentést kell végrehajtani a közszolgálati szférában! A felszabaduló képzett munkaerő majd helyet talál a krónikus munkaerőhiánnyal küzdő versenyszférában. A megmaradt – jelentősen karcsúsított és professzionális szemléletű – közszolgálati állomány pedig a létszámcsökkenésből eredő bértömegtartalékból magasabb szintű javadalmazásban részesülhet. Ez a helyes irány, ezt támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.

Dr. Dávid Ferenc főtitkár                 
Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

OS – Kiadó: Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #2 Gyenes Zoltán 2017-12-11 11:27
Nem a VOSZ által közölt adatokkal van baj hanem a belőle levont következtetések kel. Nagyjából a számok: a lakosság által érzékelt közszolgák száma az önkormányzatokn ál 18-24000 fő. Ebből a nagyjából 2800 kisebb településre esik 6-7000 fő.A járási hivatalokban 16-20000 fő. Kérdés hol a többi? Tisztázandó még az összehasonlítás mennyire következetes, az adott országokban milyen ágazatot sorolnak be az állami szektorba. A lengyel példa azért érdekes mert náluk a hadsereg létszáma magas, őket hol tartják nyilván.Ettől függetlenül világosan látszik, hogy a központi igazgatás létszáma négyzetesen nő az állami szerepvállalás túltolásával
Idézet
 
 
+2 #1 Vidéki 2017-12-11 09:35
Magam is közszolgálati dolgozó vagyok, tisztviselő már évek óta. Valahogy nem vetten észre, hogy sokan vagyunk itt a vidéki hivatalban - inkább azt vettem észre, hogy kevesen. Sokat dolgozunk, még túlórázni is kell a semmiért (a túlórát nem fizetik ki), ennek ellenére szeretem a munkámat és úgy érzem, hogy hasznos tagja vagyok a társadalomnak.
Ha mégis megszüntetik a munkaviszonyoma t én is elmegyek a versenyszférába dolgozni - Németországba! Több mint 10 évet dolgoztam az építőiparban, több szakmám, képesítésem is van, sőt 2 évig Németországban is dolgoztam. Tehát a magyar vállalkozások ne számítsanak rám, mert minimálbérért nem vagyok hülye itthon dolgozni, inkább kimegyek 5x annyiért külföldre! Ezt üzenem a VOSZ-nak.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A válság - egészségügyi és gazdasági - idején pénzügyileg kivéreztetni az önkorm... Tovább...
 • Ez az ember nem normális vagy Trójai faló szerepét vállalta fel a főni sakkjátsz... Tovább...
 • Az önkormányzati megrendelésekbő l élő vállalkozók lehet hogy nem örülnének, ha ... Tovább...
 • Ha az iparkamara elnöke tisztában lenne az iparűzési adó működési elvével, tudha... Tovább...
 • Korábban már megírtam, hogy mivel már szinte minden bevételt elvettek az önkormá... Tovább...
 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...