Hirdetés
Államtudományi képzést minden állami vezetőnek! PDF Nyomtatás
2017. február 16. csütörtök, 07:00

orban viktor02A kormánynak célja, hogy valamennyi állami vezető részesüljön államtudományi képzésben, legyen szó területi vagy központi szerv vezetőjéről  mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lapjának adott interjújában.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) lapja, a Bonum Publicum Magazin legfrissebb számában megjelent interjúban Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, az államtudományi képzés átalakításával olyan közigazgatási tisztségviselőket kell képezni, akik a szakmai tudásuk mellett elkötelezettek a nemzeti érdek képviselete, a morális tartás és a köz szolgálata iránt. A kormányfő az NKE-ről azt mondta, a teljesítmény visszatükrözi az alapító szándékát. Az egyetem 2010-es megalapítása hosszú távú válasz volt az elmúlt évtizedek problémáira. „Ennek az intézménynek ráadásul van egy olyan erőforrása, amely előreviszi: a hazaszeretet” – jelentette ki.

Kifejtette, hogy az NKE megalakítása jelentős lépés a közigazgatás reformjában, mert olyan szakembereket képez, akik új generációját adhatják annak az államnak, amelynek felépítésén a kormány megalakulása óta dolgozik. „A szemünk előtt egy olyan állam képe lebeg, amely erős, méltányos és tisztelhető, mert minden szegletében a közérdeket rendeli a magánérdek elé” - hangsúlyozta Orbán Viktor. A bürokrácia csökkentésével kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott, hogy ez önmagában nem old meg semmit. „Mi itt az alapvetést változtattuk meg: fölfogásunk szerint ugyanis nem a polgárok vannak az államért, hanem fordítva, az államnak kell kiszolgálnia a polgárait, ugyanakkor szavatolnia kell a mindennapok biztonságát. Az állam attól tekinthető jónak, hogy az egyének, közösségek és vállalkozások igényeit a közjó érdekében és keretei között, a legmegfelelőbb módon szolgálja”  hangsúlyozta.

Orbán Viktor kérdésre felidézte, 2010-ben a csőd széléről kellett visszarángatni az országot, és éveken át azon dolgoztak, hogy ne hitelfelvételekből tartsák a „víz felett Magyarországot. Ugyanakkor mostanra már nem az a cél, hogy munkájuk legyen az embereknek, hanem az, hogy jobban megérje dolgozni, és mindenki lépjen egyet előre. Megemlítette, hogy a kormány kiemelten kezeli a közszférában dolgozók illetményemelését.

„Nehéz örökséget is le kellett bontanunk: nem volt presztízse a közszférában végzett munkának  mondta.  Oda jutottunk, hogy a tanító, tanár, orvos, rendőr, kormányhivatalnok munkájának értéke megkérdőjeleződött. A kormány megteszi, amit kell, kidolgoztuk az életpályamodelleket. 2016. július 1-től elindítottuk a közszolgálati dolgozókét. Első lépésként a járási hivatalok tisztviselői számára új, sávos illetményrendszer kialakítására került sor. A felsőfokú végzettséggel rendelkező tisztviselők illetményét átlagosan 30 százalékkal emeltük. Az életpályamodell második üteme 2017. január 1-jén indult. Most a megyei szinten foglalkoztatottak kapnak 10–35 százalékos vagy esetenként még magasabb béremelést. Mindez egy átgondolt stratégia mentén történik. Tudunk bért emelni a rendőröknél, katonáknál, a pedagógusoknál, az egészségügyi dolgozóknál is.”

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+14 #3 Cinikus 2017-02-21 11:47
Somolyogva az orruk allatt (tudjuk kire gondolok, arra, aki szerint mindenki annyit ér, amennyije van)zsákmányoln ak ki bennünket! A kizsákmányolást már rég betiltották a nemzetközi egyezmények. Ilyenkor persze nem vagyunk jogállam, csak akkor, amikor Brüsszellel harcolunk. Igen, nem bohóckodni kell a sztrájkkal, hanem az olimpiai népszavazás hajnalán nem bejönni...előtt e a gagyi informatikai rendszerükre nem várni szombat éjjel 2-ig...akkor majd röhöghetnének rajtunk, s nyomathatnák a Magyarország jobban teljesít propagandájukat ...A pedagógusoknak van kép a bőrén (úgyhogy végigpihenték az egész nyarat) nem bemenni tanítani, mit érdekli őket, hogy a kiskorú gyermekkel mi lesz... a gyereket használják pajzsként arra, hogy nekik minél könnyebb legyen...majd a hülye szülő megoldja, azt ami hiányzik... mi meg azon izgulunk, hogy egy-egy ügy egy pár nappal később lesz elintézve?! Mindent úgy csinálnak, ahogy a "titkosított" Stratégiai helyzetelemzésü kben leírták...még a belet kitapossák belőlünk az ASP bevezetésekor (anyákból, nőkből a bátor, erős politikus férfiak), 2 választás 2018-ban, helyi választás 2019-ben, s a 30%-ot elbocsátják... az elbocsátottak béréből fogják a maradék 70% illetményét rendezni... addig meg legyél elkötelezett attól, hogy az óvónéninek napi 6 óra munkával magasabb a bére, a pihenőideje, mint neked felsőfokú pénzügyi előadónak, 20 év munka után, vagy egy jegyzőnek. GRATULÁLOK MAGUNKNAK, HA EZT HAGYJUK MEGTÖRTÉNNI! AKKOR MINDENKI AZT ÉRDEMLI, AMIT KAP!!!
Idézet
 
 
+23 #2 Szánalmas 2017-02-16 18:40
Szánalmas, ami ebben az országban megy. Most már lassan tényleg mindenki bérét rendezik, csak az önkormányzati köztisztviselők ét nem. Közben meg megy a nagy kormányzati propaganda, hogy Magyarország jobban teljesít, meg nő a minimálbér, jobban megbecsülik a munkánkat. Kérdem én, a minimálbér az megbecsülés? Annál kevesebbet nem tudnak adni. A mostani minimálbér szinttel és illetményalappa l a felsőfokú végzettségú dolgozók a 8. év után, a középfokú végzettségűek !!!!! 35 év !!!!! szolgálati viszony után lépnek ténylegesen a következő fizetési fokozatba, ekkor fog nőni a bérük egy keveset. Több kompenzációt kapok, hogy elérjem a minimálbért, mint amennyi fizetés a bértábla szerint jár. Ez aztán életpálya! Közben a jogszabályok változnak, most ránkerőltetik az ASP-nek nevezett szörmedvényt, csináljuk az adattisztítást, rakjunk rendbe mindent, tanuljuk az új programot, és közben a szokásos munka is menjen. A nagy beszólás, hogy adjon az Önkormányzat. Kérdezem én MIBŐL? Emeljenek adókat, és zsákmányolják ki még jobban az embereket? Az állami finanszírozás csökken. Mégis miből adjon plusz pénzt, ha a saját kiadásait is alig tudja fedezni? És hol a szakszervezet? Alszanak? Sztrájkolunk két órát? Egy napot? Van ennek értelme? Utcára kell menni, nem kell adatot szolgáltatni a kedves államnak, nem kell elutalni a gépjárműadó 60 %-át, és akkor megtudják, hogy mit is csinálnak a köztisztviselők . KÖVETELJÜK, hogy a szakszervezet tegyen valamit! KÖVETELJÜK A BÉRRENDEZÉST!
Idézet
 
 
+6 #1 Vidéki 2017-02-16 14:39
Tisztelettel kérdezem az illetékes vezetőtől - az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők miért nem kaphatnak 30%-os béremelést?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A válság - egészségügyi és gazdasági - idején pénzügyileg kivéreztetni az önkorm... Tovább...
 • Ez az ember nem normális vagy Trójai faló szerepét vállalta fel a főni sakkjátsz... Tovább...
 • Az önkormányzati megrendelésekbő l élő vállalkozók lehet hogy nem örülnének, ha ... Tovább...
 • Ha az iparkamara elnöke tisztában lenne az iparűzési adó működési elvével, tudha... Tovább...
 • Korábban már megírtam, hogy mivel már szinte minden bevételt elvettek az önkormá... Tovább...
 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...