Hirdetés

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2021. ápr. 13., kedd, Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

További uniós források PDF Nyomtatás
2013. szeptember 19. csütörtök, 07:00

mezo ferenc01A kormány döntése értelmében újabb, tizenhétmilliárd forintos fejlesztés valósulhat meg az Észak-alföldi régióban. A régióhoz tartozó három megyében huszonöt várost érint a városrehabilitációs támogatás. A mostani fejlesztésekkel három új járási székhelyet hoznak létre, és két új kormányablakot is kialakítanak.

Városrehabilitációra 8,8 milliárd, telephelyfejlesztésre 4,8 milliárd, önkormányzati utak fejlesztésére 3 milliárd forintot fordíthatnak a nyertes pályázók - jelentette be Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója Debrecenben. A régióhoz tartozó Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szociális városrehabilitációs pályázatok esetében kilenc város 3,4 milliárd forint támogatást kap, míg a funkcióbővítő városrehabilitáció esetében tizenhat város kap 5,4 milliárd forint uniós forrást.

A szociális típusú városrehabilitáció alapvető célja a városok leromlott vagy leszakadó városrészei hanyatlási folyamatainak megállítása és megfordítása, hogy a helyi hátrányos helyzetű lakosság életminősége és esélyei javuljanak, az épített környezet minőségi változáson menjen át. A funkcióbővítő konstrukció célja pedig az, hogy mind a helyi és vonzáskörzetben élő lakosság, mind pedig a befektetők, turisták számára vonzó szolgáltató városközpontok alakuljanak ki, amelyek megfelelő szintű gazdasági, kulturális, közösségi, turisztikai szolgáltatásokat képesek biztosítani úgy, hogy hozzájárulnak a munkahelyek bővüléséhez.

A mostani fejlesztésekkel a közigazgatási ügyeket is közelebb hozzák az emberekhez járásközpontok, kormányablakok kialakításával. Három új járási székhelyet hoznak létre Újfehértón, Nagykállón és Nyíradonyban, s két új kormányablakot is kialakítanak Hajdúböszörményben és Nyírbátorban - ismertette a részleteket Mező Ferenc.

Elmondta azt is, hogy a 90 nyertes pályázó után 73 vállalkozás nyert forrást telephelyfejlesztésre, összesen 4,8 milliárd forint összegben, míg 12 pályázó önkormányzati utak felújítására fordíthat összesen 3 milliárd forintot a régióban.

A hajdú-bihari közgyűlés elnöke, Bodó Sándor arról számolt be, hogy a funkcióbővítő városrehabilitáció keretében Hajdú-Bihar megyében hat város: Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Püspökladány, Hajdúnánás, Nyíradony, Berettyóújfalu kap több mint kétmilliárd forint uniós forrást, míg a szociális célú városrehabilitáció keretében Hajdúhadház és Hajdúböszörmény kap közel 800 millió forintot. Önkormányzati utak Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón, Mikepércsen, Balmazújvárosban, Nyíradonyban és Nyírbátorban újulhatnak meg Hajdú-Biharban a plusz forrásokból.

Ossza meg a bejegyzést