Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. szept. 27., kedd, Adalbert napja van. Holnap Vencel napja lesz.

Magyar falu program – folytonos fejlesztés PDF Nyomtatás
2022. szeptember 14. szerda, 07:00

magyar falu logoA Magyar falu programot a magyar falvak írják, ezért valósulhatnak meg életminőséget javító beruházások - mondta Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskán.

A hazai forrásból biztosított támogatásnak és gyors, rugalmas eljárásrendnek köszönhetően nem feltétlenül nagy értékű, de helyben valóban fontos fejlesztések történnek. Komlóskán 103 millió forintnyi beruházás zajlott, és hasonló nagyságrendű fejlesztések történnek a többi településen - mondta a kormánybiztos.

A Magyar falu program keretében felkarolták a falvakból jövő kezdeményezéseket, ennek köszönhetően erősítették meg a falugondnoki szolgálatokat több támogatással, új járművekkel. A falugondnoki normatíva a duplájára emelkedett, és míg korábban 600-as lélekszámig támogatták, ezt a korlátot 800, majd 1000 főre emelték. Három év alatt 1200 település kapott falugondnoki buszt összesen 17 milliárd forint értékben.

A közmunkaprogram annyira eredményes, hogy egyre több közmunkás lép ki a munkaerő-piacra, és így szükségessé vált munkájuk gépesítése. Ezért kapott 2400 falu a pályázatokon kommunális eszközöket – folytatta a kormánybiztos.

Bármilyen nehézségek jönnek a következő időszakban a háború miatt, a Magyar falu program folytatódni fog - ígérte. – Addig folytatódnak a falvakban élők életminőségének javítása érdekében a fejlesztések, amíg minden hazai kistelepülés minden közintézménye, utcája meg nem újul.

A 273 lakosú Komlóskán új falugondnoki buszt, fűnyíró traktort, motoros fűrészt, fűkaszát vásároltak, felújították a temetőt, játszóteret, járdát építettek, megújultak a belterületi utak és a faluház.

Ossza meg a bejegyzést