Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Támogatás az önkormányzati köztisztviselők béremeléséhez PDF Nyomtatás
2019. február 04. hétfő, 07:00

pogacsastibor03A Belügyminisztérium 11 milliárd forinttal támogatja a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat a köztisztviselők bérének emelésében. A belügyminiszter által meghirdetett pályázattal a szerényebb anyagi helyzetű önkormányzatok előtt is megnyílik a rég várt lehetőség.

A köztisztviselői illetményalap régóta 38.600 forint – idézte fel a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor (képünkön) pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. A helyi önkormányzatok képviselő-testülete a hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját azonban ennél magasabb összegben is megállapíthatja. A belügyminiszter által meghirdetett pályázattal a szerényebb anyagi helyzetű önkormányzatoknak is lehetősége nyílik arra, hogy a köztisztviselői bérek rendezése érdekében a hivatalokban foglalkoztatott köztisztviselők illetményét megemeljék.

A pályázaton 11 milliárd forintot osztanak szét. Azok az önkormányzati hivatalt fenntartó települési önkormányzatok pályázhattak, ahol nem haladja meg a 38 ezer forintot az egy lakosra jutó adóerő-képesség. Az igénylő önkormányzatoknak vállalniuk kellett, hogy az illetményalapot 2019. január 1-jétől kezdődően a központi költségvetésben szereplőnél 20 százalékkal magasabban, azaz legalább 46.380 forintban állapítják meg. (Az önkormányzat ennél magasabb illetményalapot is megállapíthat, de ahhoz már nem kap támogatást.)

A pályázatokat január végéig lehetett benyújtani. Feldolgozásuk folyamatban van, és rendelkezésre áll a forrás, hogy az érintett önkormányzatok dolgozói, közel 25 ezer munkavállaló megkaphassa illetményemelését. A pályázati kiírás szerint a belügyminiszter február 28-ig dönt a támogatásokról.

1283 önkormányzati hivatal van Magyarországon, ebből 197 esetében meghaladja az adóerő-képesség a 38 ezer forintot, így ők nem pályázhattak – mondta el Pogácsás Tibor. A 1098 jogosult önkormányzat közül csak 12 nem nyújtott be pályázatot. Az államtitkár elmondta azt is, hogy azért választották a pályázati formát, mert így garantálható, hogy ezt a forrást valóban az önkormányzati köztisztviselők béremelésére fordítsák az önkormányzatok.

Ossza meg a bejegyzést