Hirdetés
A közfoglalkoztatás lehetőséget adott a kiúttalan embereknek PDF Nyomtatás
2016. szeptember 27. kedd, 09:00

pogacsastA közfoglalkoztatás a kiúttalan, jövőtlen embereknek adott lehetőséget, hogy hasznosnak érezhessék magukat és kapcsolódni tudjanak a saját közegük mindennapi életébe - erről Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt a II. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás megnyitóján a Vajdahunyad várban.

Hangsúlyozta: a közfoglalkoztatás sokszor vitatéma a politikai közbeszédben, azonban nem egy állandó, végleges állapotról, hanem átmeneti lehetőségről van szó. Pogácsás Tibor szerint az, hogy meddig van szükség rá, sok összetevőtől függ, de úgy vélte, hogy mindaddig működtetni kell, amíg vannak olyan hátrányos helyzetű térségek és települések, ahol az elsődleges munkaerőpiac nem tudja megoldani a foglalkoztatási problémákat.

Beszámolt arról is, hogy 2011 és 2016 között 1230 milliárd forintot fordított a kormány a foglalkoztatás fejlesztésére, idén 340, jövőre 325 milliárd forintot szánnak erre a célra.

Az államtitkár arról is beszélt, a közfoglalkoztatottak a közös teherviselés mellett részt vesznek azokban a mindennapi szokványos élethelyzetekben is, hogy van kötelezettségük, fel kell kelniük reggel, el kell menniük dolgozni. Úgy vélte, ez hozzájárul ahhoz, hogy amikor lehetőség nyílik visszatérniük az elsődleges munkaerőpiacra, ne veszítsék el ezt a képességüket.

Kiemelte, a foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy mind többen tudnak visszatérni a piaci környezetbe, önkormányzati államtitkárként azt a visszajelzést kapja a polgármesterekről, hogy a jó munkát végző, kreatív közfoglalkoztatottak elkerülnek a programokból, és szerinte ez bizonyítja leginkább, hogy a közfoglalkoztatásnak van értelme.

Pogácsás Tibor szerint maga a közfoglalkoztatás is segíti azt a kormányzati célkitűzést, hogy Magyarországon teljes legyen a foglalkoztatottság.

Közölte: a közfoglalkoztatás keretében az "Újra tanulok" programban 175 ezer ember vett részt különböző képzésekben, 94 százalékuk pedig eredményesen el is végezte azt. Felidézte, a közfoglalkoztatottak sok esetben alacsony képzettségűek vagy képzettség nélküliek, számukra ez segítség ahhoz, hogy visszatérhessenek az elsődleges munkaerőpiacra, vagy akár csak ahhoz is, hogy el tudjanak menni egy állásinterjúra.

A közfoglalkoztatók közül az önkormányzatokat emelte ki, mint mondta, 1874 település vesz részt a közfoglalkoztatási programban.

A kiállításról szólva azt mondta: a közfoglalkoztatás fejlődésével, a közfoglalkoztatók kreativitásának növekedésével egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy megmutassák egymásnak, mit tudnak, ötleteket adjanak át. A megyékben már számos közfoglalkoztatási kiállítást tartottak, ezek szinte kikényszerítették az országos kiállítást, amelyet másodszor rendeznek meg, azzal hagyományt szeretnének teremteni.

A kétnapos rendezvényen 130 kiállító mutatja be a megvalósult közfoglalkoztatási programok eredményeit, biztosít lehetőséget a települések megismerésére, az általuk készített helyi ételek kóstolására, azok megvásárlására. (MTI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Én is dolgoznék így 2016-09-27 11:20
Sajnos a mi településünkön nagy jó soruk van a közfoglalkoztat ottaknak, mivel napi kb. 3 órát "dolgoznak?!", de köszönöm azt a munkát, amit végeznek. Úgy mint korábban is volt, most sem engedném meg az újra visszafoglalkoz tatást, mert egyesek - lehet akár kb. 30 éves- ezzel számolnak, az jó, és kedvező nekik, de lehet, hogy csak a mi településünkön.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...