Hirdetés
Amit a közfoglalkoztatás új rendszeréről feltétlenül tudni kell PDF Nyomtatás
2011. január 27. csütörtök, 14:20

kozfoglalkoztatas02A Nemzetgazdasági Minisztérium összefoglalót adott ki a közfoglalkoztatás új rendszerének fő elemeiről. E szerint a Nemzeti Közfoglalkoztatási Program lényege, hogy egységes rendszerben, azonos forrásból, azonos prioritásokon alapuló szabályozás alapján nyújt pályázati támogatást új munkahelyek létrehozásához.

 

Az új rendszerben a munkaügyi központok helyben döntenek az önkormányzatok új közfoglalkoztatási programjairól. Új elemként a vállalkozások, az egyházak és a civil szervezetek is bevonhatók a leghátrányosabb helyzetű munkanélküliek közfoglalkoztatásába. Az új pályázati rendszerben közfoglalkoztatási támogatás csak abban az esetben folyósítható, ha a pályázó alá tudja támasztani, hogy a foglalkoztatás értékteremtő, költségigénye megalapozott, és garantálja, hogy bővül a munkahelyek száma. A támogatás pedig nem csak a munkabérre, hanem részben a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közvetlen költségekre is kiterjed.

A közfoglalkoztatás új rendszerében a rendelkezésre állási támogatást (RÁT) 2011. január 1-től bérpótló juttatás (BPJ) váltotta fel, ehhez a rendelkezésre állási támogatásnál szigorúbb jogosultsági feltételek szükségesek és nagyobb aktivitást vár el az álláskeresőktől: évente legalább 30 munkanap munkaviszonyt kell igazolni, és aki ilyen támogatást igényel, annak iskolai végzettségétől függetlenül el kell fogadnia a felajánlott közmunkát. Segélyt csak az kaphat, aki nem munkaképes, vagy a munkavégzésben tartósan akadályoztatott; aki munkavállalásra képes, annak a támogatás igénybe vételéhez a korábbinál több kötelezettséget állapít meg a jogszabály.

Az önkormányzat, egyház, civil szervezet által szervezett rövid időtartamú közfoglalkoztatásba az alacsony iskolai végzettségű, szociálisan rászoruló bérpótló juttatásban részesülőket vonnák be. Az aktív korú, munkaképes, bérpótló juttatásra jogosult álláskeresők foglalkoztatása négyórás részmunkaidőben történik és legfeljebb négy hónapig tarthat. A támogatást a települési önkormányzatok egyszerűsített pályázati adatlapon igényelhetik a munkaügyi kirendeltségnél, azok pedig nyolc napon belül döntenek, és gondoskodnak a közfoglalkoztatásban résztvevők kiközvetítéséről.

A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási rendszerben a korábban közhasznú munkavégzés keretében támogatott intézmények vehetnek részt. A foglalkoztatás időtartama 2-12 hónap, napi 6-8 óra munkaidőben. A támogatás 70-100 százalékos lehet, a munkabérek és járulékok mellett a foglalkoztatással összefüggő egyéb költségek is érvényesíthetők a támogatás legfeljebb 20 százalékáig. E pályázatokat is a munkaügyi kirendeltség fogadja be, de 30 napja van az elbírálásukra.

Az országos közfoglalkoztatási program keretében valósíthatók majd meg a jelentős nemzetgazdasági haszonnal járó, egész ágazatokat átfogó programok, és ennek keretében valósulhat meg az ár- és belvízvédelem, a közutak, vasutak, az állami erdőterületek mellett újabb területként a megújuló energiaforrásokhoz, és az energiatakarékossághoz kapcsolódó közfoglalkoztatás is. Itt a támogatás legfeljebb 12 hónapig nyújtható, mértéke a munkabér és járulékai 100 százalékáig, a költségeknél pedig e támogatás 20 százalékáig terjedhet. Legalább száz fő vagy nagyobb létszám foglalkoztatása esetén a szervezési költségek három százaléka is finanszírozható.

A bérpótló juttatásban részesülők vállalkozásoknál történő foglalkoztatás esetén a támogatás legfeljebb nyolc hónapra szólhat. Feltétele, hogy a támogatási időszak felére további támogatás nélkül is tovább köteles foglalkoztatni a munkáltató az érintett személyt. A támogatás mértéke a munkavállaló munkabére és az ahhoz kapcsolódó járulékok munkáltató által megfizetett összegének 70 százalékáig terjedhet. A vállalkozások a munkaügyi központokhoz benyújtott kérelem alapján kaphatnak támogatást. Közmunka 2011.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #4 Kicsi Ricsi 2011-03-03 15:44
Érdekes és megfontolandó ötlet merült fel a napokban a Tokaji Kistérség ülésén: a javaslat alapján differenciálni kellene a régiók és önkormányzataik anyagi állapota, a munkanélküliség helyzete, a szociális rászorultság alapján.
Ajánlom mindenki -akár döntéshozó, akár érintett- figyelmébe a kistérségi jegyzőkönyv megtekintését.
Kiss Richárd
Idézet
 
 
0 #3 Szerkesztőség 2011-02-23 12:58
Egyértelmű, hogy a téma iránt óriási az érdeklődés és úgy tűnik, hogy a célok, a jogi szabályozás és a napi gyakorlat között meglehetősen komoly ellentétek vannak. E mellett bizonyos fogalmak is sajátosan keverednek. Éppen ezért, ezúton is felhívjuk a figyelmet a március 10-i klubnapunkra, ahol a konferencia első felében ezeket a kérdéseket, problémákat, a vonatkozó jogszabályok magyarázatát és alkalmazását kívánjuk áttekinteni.
Idézet
 
 
+1 #2 Igaz Tibor 2011-02-06 16:31
Lári-fári. Aki ezt leírja az tudja miről van szó?
1. 70-100%-ig :) csak 70% és ne állítsuk az ellenkezőjét + a munkaruházati támogatást nem is lehetett kérni, előre kijelentette a munkaügyi.
2. A teli pénzel (erdészetek) és külön kiemelt támogatottságú (viziközmű társulatok) kapnak 100%-ot. Ez vicc az önkormányzat belterületén nincs árvíz vagy ehhez kapcsolódó védekezés? A viziközmű társulatok nagyrésze gittegylet. Nem csinálnak semmit a belterületen. Akkor miért nincs az önkormányzatokn ak is ilyen mérvű támogatottság a közmunkaprogram on belül? Ez megint csak igazságosra sikerült.
Idézet
 
 
+4 #1 érdekes 2011-01-28 17:54
Ez az egész érdekes milyen pályázat???
A munkaügy már decemberben megmondta mennyi keretet kapnak az önkormányzatok.
Hiába szeretnénk 8 órásat többet ha nincs rá keret.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...