Hirdetés
Az elemzők nem lepődtek meg a foglalkoztatási adatokon PDF Nyomtatás
2013. február 27. szerda, 07:00

 

munka11_kNem hozott meglepetést a munkanélküliség és a foglalkoztatás tavaly november és idén január közötti alakulását mutató adatsor. Elemzői vélemények szerint az idén a munkanélküliségi ráta szezonálisan kissé csökkenhet, de éves szinten tizenegy százalék körül alakul.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte, hogy a foglalkoztatottak létszáma 2012. november-2013. januárban 3 millió 855 ezer volt, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek létszáma 486 ezer, a munkanélküliségi ráta 11,2 százalék volt 2012. november-2013. januárban, 0,1 százalékponttal magasabb az előző évinél, a változás a mintavételi hibahatáron belül maradt.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője elmondta, hogy a munkanélküliségi ráta az év ezen időszakában általában növekedni szokott, így nem jelentett meglepetést a mostani minimális növekedés. A vártnak megfelelően alakult a foglalkoztatottak száma is, hiszen télen kevesebb szezonális munka van. Az elmúlt időszakban megfigyelhető volt, hogy a nőknél nőtt jobban a foglalkoztatás, ami többnyire a részmunkaprogramoknak tudható be, illetve a válság alatt a férfiak körében jelentős leépítések történtek.

Idén alapvetően nem várható a munkaerőpiac jelentős élénkülése - mondta Németh Dávid. A magánszektor az elmúlt időszakban nem tudott felszívni jelentős munkaerőt, és mivel ebben az évben nem várható növekedés, vélhetően nem is lesz igénye a korábbinál több munkaerőre. Szerinte a munkanélküliségi ráta a nyáron 10,3 százalék körül lehet, az év egészében marad 11 százalék körül.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary Zrt. elemzője szerint sem okozott meglepetést a munkanélküliségi adat, 11,1 százalékot vártak erre az időszakra a 11,2 százalékkal szemben. A munkanélküliség emelkedésének szezonális oka volt, és az adat tükrözte a tavalyi negyedik negyedévi kedvezőtlen gazdasági teljesítményt is - tette hozzá.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője szerint a várakozásoknál kissé nagyobb mértékben nőtt a munkanélküliségi ráta november-január között az október-december közötti szinthez képest. A foglalkoztatottak száma nagyrészt szezonális hatások és a közmunkaprogramok visszaesése miatt 53,6 ezer fővel csökkent az előző háromhavi átlaghoz képest, ugyanakkor 39 ezerrel nőtt egy év alatt, nagyrészt az előző évihez képest kiterjedtebb közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően.

A munkanélküliek száma 18,1 ezerrel nőtt az előző háromhavi átlaghoz, míg 11,7 ezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az aktívak száma egy év alatt 50,7 ezerrel bővült. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője szerint az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése. Ugyanakkor szezonális hatások miatt a következő hónapokban tovább csökkenhet a foglalkoztatás, és emelkedhet a munkanélküliség.

Suppan Gergely szerint az év elejére 11,8 százalékig nőhet a munkanélküliségi ráta, majd a tavaszi hónapoktól újra csökkenhet, a nyár végére pedig 10,3 százalékig süllyedhet. Tavaly az éves átlagos munkanélküliség 10,9 százalék volt, valamivel magasabb foglalkoztatás mellett. Idén minimális mértékben, 10,8 százalékra csökkenhet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH legfrissebb adataira reagálva kiemelte, hogy továbbra is töretlen a foglalkoztatottság növekedése, immár 30. hónapja növekszik a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához viszonyítva. A foglalkoztatási mutatók javulása mindkét nem, valamint az összes korcsoport esetében is megfigyelhető. A kormány foglalkoztatás javítására irányuló intézkedései újra bizonyították, hogy a kedvezőtlen európai makrogazdasági környezet ellenére is képesek biztosítani az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai cél teljesítését, a foglalkoztatási szint emelését - hangsúlyozza a minisztériumi közlemény.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...