Hirdetés
Színe és fonákja PDF Nyomtatás
2012. június 20. szerda, 06:00

 

konyhakert_romaA héten lezárult a Mezőgazdasági Közfoglalkoztatási Kísérleti Mintaprogram, amelynek keretében közel 1500 közmunkás kapott képzést – közölte a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI). Közmunkás-szakszervezetet alakít a borsodi éhségmenet tagjaiból megalakult Munkát, Kenyeret Egyesület.

Átvették bizonyítványukat annak a kísérleti mintaprogramnak a résztvevői, akik az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának háttérintézménye, a TKKI Békéscsabai Igazgatósága által szervezett három hónapos képzést végezték el – jelentette az MTI. Két megye 56 településéről 85 csoportban 1461 személy vett részt a mezőgazdasági közfoglalkoztatási kísérleti mintaprogramban. A munkavégzéssel egybekötött hétvégi képzésnek köszönhetően a résztvevők egyszerre kaptak szakmai tudást, munkatapasztalatot és munkát, ugyanis a képzést követően ezek az emberek közfoglalkoztatásban is részesültek.

A TKKI 750 önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást a Belügyminisztérium által koordinált közmunkaprogramokhoz kapcsolódóan. Az intézet a közmunkaprogram keretében szakmai képzést nyújt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek igénylik. A képzéssel összekötött közfoglalkoztatásban alacsony iskolai végzettségű álláskeresők vehettek részt. 2012 márciusában indította el Békés és Csongrád megyében a mezőgazdasági közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzési mintaprogramot. A képzés a mezőgazdasági alapismeretekre koncentrál.

Egy-két héten belül közmunkás-szakszervezetet alakít a borsodi Munkát, Kenyeret Egyesület. A tagdíj egy fémpénz lesz. Céljuk az, hogy szeptemberre elérjék az ötezres taglétszámot. Jelenleg 150 ezernél is többen dolgoznak közmunkásként az országban – írta meg az eszon.hu. Komjáthi Imre, a Munkát, Kenyeret Egyesület elnöke elmondta, hogy november végén indítanak egy menetet Nógrád megyéből Nyíregyházára, de nem autópályán, vagy főúton, hanem – ahogyan ők mondják – a cselédúton mennének. Ezt az utat tagtoborzásnak szánják.

„Sorra jöttek a történetek, hogy hol a bért nem kapják meg a közmunkások, hol embertelen körülmények között dolgoznak, és kiderült, hogy nekik semmilyen érdekvédelmük nincs. Másrészt ezek az emberek semmilyen munkás öntudattal nem rendelkeznek, sőt a maradék méltóságukat is elveszik. Ezután döntöttük el a szakszervezet megalakítását” – mondta a hvg.hu-nak Komjáthi Imre.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...