Hirdetés
Start munkaprogram indul az Ormánságban és Észak-Magyarországon PDF Nyomtatás
2012. március 19. hétfő, 08:00

 

kozmunkaTöbb mint négyszáz embernek indul Start munkaprogram az ország egyik leghátrányosabb tájegységében, a dél-dunántúli Ormánságban március második felétől december végéig. A Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi dombvidék turistaútjait pedig átlagosan ötszázötven közmunkás takarítja az év végéig.

A Baranya megyei önkormányzat és 35 ormánsági települési önkormányzat szerdán együttműködési megállapodást írt alá, ennek értelmében összefognak a Belügyminisztérium által indított kistérségi mintaprogram megvalósításában - jelentette be Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Tiffán Zsolt. Az Ormánság felemelkedését célzó 25 milliárdos, főként pályázati forrásból fedezett Ős-Dráva program megvalósításához kapcsolódhat a Start munkaprogram.

Tiffán Zsolt tájékoztatása szerint a vízkormányzási rendszer kialakításával eredeti állapotába állítják vissza a 150 évvel ezelőtt szabályozott Dráva környezetét, ez rendkívül élőmunka-igényes lesz, így a közfoglalkoztatási lehetőségeket is igyekeznek kihasználni. A komplex vidékfejlesztési program első teljes évében idén március 19. és december 31. között több mint 400 embernek tudnak munkát adni. A programba bevont emberek, akik olyan településeken élnek, ahol rendkívül magas a munkanélküliség, elsősorban a régi árkok mentén dolgoznak majd, és egy 89 kilométernyi csatornarendszer kialakításában vesznek részt.

A Dél-Dunántúl térsége Észak-Alfölddel és Észak-Magyarországgal együtt az Európai Unió legelmaradottabb térségei között van – emlékeztetett Tiffán Zsolt, a többéves Ős-Dráva program nagy lehetőséget jelent az évszázados hátrányok leküzdéséhez. Revitalizálják a holtágakat, tavakat, vizes élőhelyeket, a közelükben az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar fellendülését várják.

A kivitelezés során a még hasznosítatlan folyó vizének egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, ebből oldanák meg az agrárterületek öntözését.

Ugyancsak az országos közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódva év végéig átlagosan 550 közmunkást alkalmaz a Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi dombvidék turistaútjainak takarítására az Egererdő Zrt. - tájékoztatta Urbán Pál, a társaság vezérigazgató-helyettese az MTI-t. A foglalkoztatottak Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 33 településéről érkeznek a napi munkára. A program az Egererdő Zrt. 75 ezer hektáros területét érinti, és az 550 fős átlaglétszám a nyári hónapokban 650-re bővülhet.

A közmunkások a Mátrában, a Bükkben és kisebb mértékben a Heves-Borsodi dombvidéken, Ózd és Pétervására térségében tartják karban az erdészeti feltáró-, a séta- és turistautakat, valamint a tanösvényeket. Összegyűjtik a fakitermelések során keletkezett hulladékot, megszüntetik az illegális szemétlerakókat, a szemetet pedig elszállítják. Mindezek mellett részt vesznek az úgynevezett közjóléti létesítmények, például a felsőtárkányi, a szilvásváradi és a gyöngyösi állami erdei vasút vonalainak kitisztításában, az esőbeállók, padok, asztalok karbantartásában is.

Urbán Pál közölte: az Egererdő Zrt. 719 millió forint céltámogatásban részesül, amiből a közfoglalkoztatottak törvényben előírt munkabérét, szociális hozzájárulási adóját és egyéb költségeket kell fedeznie. A programhoz 20 millió forint önerővel járult hozzá a társaság.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...
 • Ez egy google-fordítás ? Úgy tűnik. Vagyis nem is magyar ember írta? Vagy nem ma... Tovább...
 • Itt változás csak akkor lesz, ha a nincstelen sok tízezres tömeg az utcán lesz. ... Tovább...
 • Addig, amíg a jegyzők nem állítják fel a dolgozóit, nem fog itt semmi sem változ... Tovább...
 • A szakszervezet 20%-os béremelést kér - a kormány meg nem ad. Így szokott ez len... Tovább...
 • Totál fejetlenséggel kormányoznak. De ez milyen kormányzás már???????? Tegnap íg... Tovább...
 • Ebben az országban már semmi nem megy normálisan????? Atyaélet! Így is alig van ... Tovább...
 • Ezt most olvasom először. vargamisi" (direkt kisbetűvel!) ugyan mivel magyarázná... Tovább...
 • Ja, és 35 éve a köz rabszolgája! Tovább...
 • Saját bérüket is akkor emeljék, ha "jobb idők jönnek" Üdv. egy 59 éves önkormány... Tovább...
 • Az állam elvonja az önkormányzatok bevételeit (gépjármű adó, iparűzési adó fele)... Tovább...
 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...