Hirdetés
A segélyből is kiutat kínálnak PDF Nyomtatás
2021. május 14. péntek, 06:00

fulop attila01Arányait tekintve több mint kétszer annyi megváltozott munkaképességű ember dolgozik ma Magyarországon, mint tíz évvel ezelőtt, többségüket piaci alapon működő cégek alkalmazzák.

Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Fülöp Attila (képünkön) mondta a Baranya megyei Berkesden a Kézmű, Erfo és Főkefe közhasznú nonprofit társaságokból álló cégcsoport új berkesdi üzemének átadásán. Míg tíz évvel ezelőtt csak minden ötödik megváltozott munkaképességű ember talált munkát, addig mára az arányuk 44 százalékra nőtt – a kormányzat, a foglalkoztatók és az önkormányzatok összefogásának köszönhetően.

Magyarországon jelenleg mintegy 4,5 millió ember dolgozik, közülük 155 ezren megváltozott munkaképességűek – ismertette a számokat az államtitkár. A foglalkoztatottak többségét piaci alapon működő társaságoknál alkalmazzák. A megváltozott munkaképességűeket szolgáló minden munkahely kétszeres, gazdasági és egyúttal szociális értékkel bír – mondta –, ezért a kormány azon dolgozik, hogy a foglalkoztatási formában alkalmazottak száma folyamatosan tovább emelkedjen.

A kabinet e cél érdekében több jogszabályt is hozott, így például eltörölték a kereseti korlátot, bevezették a rehabilitációs hozzájárulási kedvezményt, és a 32 ezer embernek munkát biztosító védett foglalkoztatóknak, amilyen a Kézmű-Erfo-Főkefe is, jelentős, idén mintegy 50 milliárd forintos támogatást biztosítanak.

Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője az üzem átadása előtt mondott köszöntőjében kiemelte: Magyarország mind a foglalkoztatottságban, mind az egy főre jutó nemzeti össztermék növekedésében komoly előrelépéseket tett az utóbbi tíz évben, ez pedig a megváltozott munkaképességűek munkájának is köszönhető.

Csizi Péter, a Kézmű-Erfo-Főkefe ügyvezető igazgatója elmondta, hogy cégcsoportjuk több mint tízezer megváltozott munkaképességű embernek ad munkát az ország 137 pontján, a többi között olyan településeken, amelyeken a cégcsoporton kívül egyedül az önkormányzat a foglalkoztató. Piacra termelnek, 900 üzleti partnerük – köztük külföldi, világmárkákat gyártó cégek, illetve magyar, nemzetközi hírű divatvállalatok – számára kilencezerféle terméket állítanak elő, évente 24 milliós darabszámmal. Céljuk, hogy a berkesdi, egyelőre csomagolást végző üzemben a dolgozók száma a mostani 29-ről 65-re nőjön, s újabb munkafolyamatokba kapcsolódhassanak be.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...