Hirdetés
Foggal-körömmel ragaszkodnak közmunkásaikhoz az önkormányzatok PDF Nyomtatás
2018. december 11. kedd, 08:00

kozmunHa valamikor, akkor most lehetne a legkönnyebben átterelni az elsődleges munkaerőpiacra azt a 142 ezer munkavállalót, aki a közmunkaprogramban ragadt, ehhez kétség sem fér.

Akkora a munkaerőhiány az országban, hogy a munkáltatóknak esélyük sincs túl sokat válogatni a hozzájuk jelentkezők közül, még a hagyományosan nehezebben munkához jutó roma álláskeresők esélyei is javultak az utóbbi években.

A kormány most az elhelyezkedési juttatás megduplázásával próbálja a közmunkaprogramban maradtakat a kilépésre ösztönözni, a rendszer szereplői szerint azonban ezzel elmegy a valódi problémák mellett.

A kistelepülések önkormányzatainak továbbra is úgy kell a közmunka, mint egy falat kenyér, azt pedig, hogy egy munkanélküli miért választja inkább az 52 ezres fizetést nyújtó közmunkát a majdnem kétszer annyit fizető gyári munka helyett, nem kérdezi meg tőle senki.

Nagyjából 142 ezer ember dolgozott ebben az évben közmunkában országszerte. Ez a szám a közmunkaprogram 8 éves történetében alacsonynak számít, de a teljes foglalkoztatottságot megcélzó, és az országos munkaerő-hiányt kezelni próbáló kormány számára még mindig magas.

A közmunka-program eredeti célja ráadásul a munkanélküliek elsődleges munkaerő-piacra segítése kellene, hogy legyen. Ilyen értelemben pedig mindenképpen kudarc, hogy egy idén ősszel készült belügyminisztériumi elemzés szerint az állami apparátus ebben az évben 100-ból 89 közmunkást nem tudott munkához juttatni – írja az Abcúg.

Ezzel magyarázható, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter október végén bejelentette: novembertől megduplázza a kormány az úgynevezett elhelyezkedési juttatás összegét, amit azok a közmunkások kapnak, akiknek sikerül az elsődleges munkaerő-piacon elhelyezkedni. A juttatás eddig havi 22 ezer forint körül mozgott, és addig kapták a munkaerő-piacon elhelyezkedő közmunkások, amíg a közfoglalkoztatási szerződésük le nem járt. A juttatás mostantól 45 600 forintra emelkedik.

Emellett Varga azt is elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben a helyi kormányhivatalok foglalkoztatási osztályain külön programot indítanak, hogy javítsák a munkaerő-közvetítés hatékonyságát. A munkáltatói igényeket szeretnék jobban összehangolni a közmunkások jelentette munkaerő-kínálattal. Nem véletlen: Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett éppen az említett két megye adja az ország közmunkásainak egyharmadát, ami a mostani országos szintű munkaerő-hiánnyal összevetve azt jelenti: hiába a felszívó-erő, ezekben a megyékben ragadhattak bele leginkább a közmunkába az emberek. “ De vajon tud-e érdemben reagálni a közmunka-munkaerőpiac átmenet hiányára a kormány, ha azokat jutalmazza még inkább, akiknek már sikerült ez az átmenet, ahelyett, hogy azokat segítené érdemben, akiknek még nem?

A cikk itt folytatódik

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #5 Jucus67 2019-01-23 12:46
Irodában dolgozom közfogiban évek óta, ugyanakkora felelősséggel, mint bárki más. Kiszabadulni lehetetlen,51 éves, özvegy, kiskorú gyermekemet egyedül nevelő vagyok, 82 éves édesanyámat is gondozom. Anyagi lehetőségem nincs, hogy elköltözzek a nyugati országrészbe, munkásszállásra gyerek, idős szülő nem vihető. Ahol lakom (keleti országrész),köz fogival van lefedve a település, más munkalehetőség nincs.Három szakmám van...bárhol érdeklődöm a válasz..."persz e közfogiban jöhet". Szóval aki úgy látja, hogy "kényelmes"nekü nk, szerintem gondolja újra és ne általánosítson, mert nem lát mindent és mindenkit.
Idézet
 
 
+4 #4 anita 2019-01-16 13:21
én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel látnak el, a felelősség is nagy ha hibázok, és ugyanúgy leszidnak mint bárki mást ha eltévesztek valamit, és nem rinyálok hogy csak 70 ezret kapok, mert felnőtt ember vagyok és a saját lelkiismeretem miatt ugyanúgy csinálom a feladatomat mint aki a háromszorosát kapja, csak kénytelen vagyok ebben a helyzetben maradni óvodás gyerekeim miatt
Idézet
 
 
+3 #3 Kérdező 2019-01-08 08:23
Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Nem marad senki, aki a szemetet szedné és a kommunális munkát elvégezné...eze n el lehet gondolkodni.
Amúgy meg ahol a fent említett példa valós, ott nem a közmunkás a hibás, bár aki ezt leírja még 52 e forintér sem dolgozna a hidegben még 2 órát sem. Az önkormányzatokn ak végre megfelelő mértékű forrást kellene biztosítani, hogy megfelelő bért tudjon adni a kommunális és egyéb kiegészítő feladatok elvégzéséhez a munkaerőnek. Mert jelenleg nem is tudná alkalmazni őket, egyszerűen nincs miből kifizetni. Akkor most csak mi marad a közmunkás és az is addig még el nem helyezkedik. Ettől a helyi munka és probléma nem lesz megoldva.
Idézet
 
 
-2 #2 Reagálás 2018-12-11 11:45
Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, hogy alig kell valamit csinálni, nincs felelősség rajtuk, nem kérik őket számon. Biztos van az ellenkezőjére is példa, de akik nem a szabad ég alá vannak kitéve, azoknak nagyon kényelmes. Főleg ha a gyerekre még az adókedvezményt is megkapja, nem kell hallgatni a főnök leszólásait stb., kis apró-cseprő dolgokkal vannak megbízva, tudják, hogy nem hajtják őket agyon, mert akkor jön a kifogás, hogy én csak ennyit és ennyit keresek stb., nem fogok megszakadni.
Idézet
 
 
+1 #1 Egy szoc érzékeny 2018-12-11 10:32
Lehet, hogy sokan "megköveznek" azért amit most leírok, de én úgy gondolom, hogy végre meg kellene hozni a kormánynak azt a döntést, melyet korábban is terveztek, hogy hány évig lehet valaki köz foglalkoztatott . Tisztelet a kivételnek sokan erre a rendszerre játszanak rá. Nálunk kb. 4 órát dolgoznak(?), a köz foglalkoztatott ak, papírok 8 órát, természetesen a 8 órás bérért, némelyik már 8-10 éve. Talán akkor így is páran kikerülnének ebből a közfogis rendszerből a munkaerőpiacra.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...