Hirdetés
Ősszel dönt a kormány a köztisztviselői bérrendezésről PDF Nyomtatás
2018. július 19. csütörtök, 07:00

bodo sandor01A kormány célja, hogy mindenki, aki tud, és képes, dolgozhasson; a 2019-es költségvetés ennek figyelembevételével készült, és az adócsomag is több, a munkaerőpiacot érintő változást tartalmaz. Jövőre folytatódnak a közszféra béremelései, az adókedvezmények célzottabbá válnak, és a korábbi 100 ezer forintos korlát helyett a minimálbér erejéig vehetők igénybe.

Egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón mondta ezt a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára, Bodó Sándor (képünkön). A foglalkoztatáspolitika fő célkitűzése 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérése – emlékeztette hallgatóit. Az eddigi kormányzati intézkedésekkel sikerült ehhez nagyon közel kerülni. Mintegy 750 ezerrel többen dolgoznak, mint nyolc éve, a munkanélküliségi ráta pedig történelmi mélyponton, 3,7 százalékon áll. A reálbérek 2018 első harmadában – a tavalyi kétszámjegyű növekedést követően – a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően ismét több mint 10 százalékkal emelkedtek – mondta az államtitkár.

2019-ben folytatódnak a közszféra béremelései – ígérte –, jövőre újabb 5 százalékkal nő a katonák és a rendvédelmi dolgozók fizetése, elérve ezzel 2015-höz képest az átlagosan 50 százalékos emelkedést. Az egészségügyi szakdolgozók esetében a 2016-ban indult többlépcsős béremelés részeként 2019 novemberétől további 8 százalékos emelésre kerül sor. A költségvetés megteremti a kormánytisztviselői és köztisztviselői bérrendezés lehetőségét is, ennek módjáról és mértékéről ősszel dönt a kormány. A költségvetés fedezi a korábbi években megvalósult minden béremelési intézkedés továbbvitelét is.

Jövőre mintegy 4000 milliárd forintot fordítanak a fejlesztések finanszírozására. A 2016-ban kötött hatéves béremelési és adócsökkentési megállapodás nyomán további 2 százalékponttal - 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó kulcsa. Ez a csökkentés több mint 130 milliárd forintot hagyhat a gazdaságban. A családi adókedvezmény mértéke a kétgyermekesek esetében 40 ezer forintra nő, ami 20 milliárd forintot hagy mintegy 380 ezer családnál. A nyugdíjasok foglalkoztatásában pedig jelentős könnyítést jelent majd, hogy az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után nem kell szociális hozzájárulási adót és járulékokat fizetni.

Kitért arra is az államtitkár, hogy a 2019. január 1-jétől igénybe vehető adókedvezmények célzottabbá válnak. Így a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő, munkaerőpiacra lépő nők, a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a megváltozott munkaképességűek és a közfoglalkoztatottak után lehet majd érvényesíteni.

Kérdésre válaszolva Bodó Sándor elmondta, hogy közel félmilliós munkaerőtartalékkal számolnak, a közfoglalkoztatottakat, az iskolákból kikerülő fiatalokat, a nyugdíjasok visszafoglalkoztatását és a külföldről visszatérőket említette köztük. Hangsúlyozta, továbbra is fontosnak tartják a duális képzés erősítését, emellett fontos a munkaerőmobilitás támogatása és a járulékcsökkentés is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+17 #5 Kételkedő 2018-07-19 22:32
Nem lesz itt semmi. Kiéheztetnek minket és vége a szektornak.
Idézet
 
 
+22 #4 Nálunk miért nem? 2018-07-19 12:37
Nemrég olvastam, hogy a horvát miniszterelnök asszony első intézkedései közé tartozott, hogy a miniszterek, képviselők bérét, juttatásait, költségtérítésé t csökkentették. Ők meg tudták tenni. Horvátországban nem épülnek stadionok minden második településen, a futball válogatott mégis 2. helyezett lett a világbajnokságon.
A vidéki hivatalunkban van olyan köztisztviselő, akinek középfokú végzettséggel, 30 év munkaviszony mellett a havi juttatása kompenzációval kerül kiegészítésre a minimálbérre, és olyan is, akinek a kiemelkedő munkája 50 %-kal való eltérítése is csak arra elég, hogy a kompenzáció mértéke csökkenjen a minimálbérhez való kiegészítés során. A köztisztviselők rég nem tartoznak a középosztályhoz , a lecsúszó, napról napra élő rétegekhez tartozunk, be kell vallanunk. A köztisztviselők munka után és hétvégén kénytelenek másodállást vállalni, hogy a családi jövedelmet ki tudják egészíteni. Nyaralás, üdülés még itthon is csak álom, külföldről nem is ábrándozhatunk. Egyre több a frusztrált, kiégett, és ezt az ügyfelek felé is sugárzó köztisztviselő. A kormánytisztvis elők részére megállapítható albérlettámogat ást megszüntették, ez szintén 40-45 ezer forint csökkentést jelent, így ezzel is a Tisztelt Képviselők a saját támogatásukat tudták növelni. Nehéz lesz így ügyfélbarát, ügyfélcentrikus államigazgatást építeni és fenntartani.
Idézet
 
 
+18 #3 Lófasz és estifény 2018-07-19 10:57
A kedvenc mondatom: "A költségvetés megteremti a kormánytisztvis elői és köztisztviselői bérrendezés lehetőségét is, ennek módjáról és mértékéről ősszel dönt a kormány" Ősszel mi? Lehetőség mi? A sajátjukat miért tudják már augusztustól emelni, meg majd utána minden évben? A miénket miért nem emelik 10. éve? Annyit keresek kemény munkával egész évben, mint ott fent ők a semmittevéssel? ROHADJANAK MEG, DE AZ ÖSSZES! Majd a csókos önkormányzatok pályázhatnak plusz pénzre, amit odaadhatnak. Vagyis mind pályázhat, csak a csókosok kapnak! Őszintén, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz kell fordulni, mert akkor az a helyzet áll elő, hogy állami szinten, azonos munkáért, nem azonos bért fogunk kapni! Fel kell menni Pestre, tüntetést szervezni, szétverni a fél várost, ha az kell. De ágazati szinten. A szakszervezet meg elkezdhetné a sztrájk előkészítését, mert az ősszel döntre nem várnék. November is ősz, ha addig nem dönt, akkor decemberben kezdünk el vakarózni? Kellene oda valami értelmes ember is, szóljon Borosné, ha kell jó pénzért elmegyek, ötleteim folyamatosan vannak, mert amit Önök szakszervezet címszó alatt művelnek az *** meg estifény
Idézet
 
 
+17 #2 Vidéki 2018-07-19 09:23
"Kövér László házelnök például az eddigi 1,7 milliós fizetése helyett 2,4 millió forintot kereshet majd a jövőben. Ez 674 ezer forintos emelésnek felel meg."
Tehát én a 10 éves köztisztviselői múltammal, középfokú végzettséggel a havi 180.500 Ft-os bruttó béremmel egész év alatt sem keresem meg az ő egyhavi bérét??!!!
Idézet
 
 
+20 #1 Vidéki 2018-07-19 07:38
Majd-majd-majd ezt halljuk már évek óta a köztisztviselői béremelésről.És ha a munkát mi is így végeznénk el - majd meglesz valamikor. Milyen ország ez, hogyan lehet így élni, dolgozni egy köztisztviselőn ek, hogy hónap 20-a körül elfogy a pénze?!Szegénys égben élünk, pedig a tisztviselők minden európai országban a középosztályhoz tartoznak - kivéve Magyarországon. Dolgozói szegénység a köztisztviselők nél - szégyen, gyalázat.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...