Hirdetés
Növelnék a közmunkából a versenyszférába lépők számát PDF Nyomtatás
2016. november 16. szerda, 10:00

lepcsoSzázfős megyei és 174 fős járási tanácsadói hálózat létrehozását javasolja a kormánynak a Nemzetgazdasági Minisztérium annak érdekében, hogy javuljon a közfoglalkoztatásból a versenyszférába visszatérők aránya.

Több jogszabály módosítását is javasolja a közfoglalkoztatási program átalakítására felkért, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértői által alkotott grémium – tudta meg a Világgazdaság. Az általuk megalkotott, nem végleges kormány-előterjesztésben többek között felvetik: az érintett előírásokat úgy módosítsák, hogy a jövőben a 25 év alatti személyek és azok, akik várhatóan képesek önállóan vagy az állami foglalkoztatási szerv segítségével elhelyezkedni a versenyszférában, ne kerülhessenek be a közfoglalkoztatási programokba. A közfoglalkoztatási jogviszonyban állók időszakonkénti újbóli bevonását a közfoglalkoztatásba meg kívánják gátolni, mégpedig úgy, hogy három éven belül egyéves időtartamban maximálnák a programban eltölthető időt. A szakképzettséggel rendelkezők pedig csak abban az esetben kerülhetnének be a közfoglalkoztatási programokba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt a munkáltató oldalán felmerülő okból, vagy ha három hónapig nem tudott a járási hivatal a közfoglalkoztatott számára megfelelő állást felajánlani.

Fontos, hogy jelenleg a járási hivatalok ilyen feladatot nem végeznek. Az előterjesztés szerint e tevékenység magas színvonalú ellátása érdekében úgynevezett tanácsadó- és fejlesztőközpontokat hoznának létre. Erre azért van szükség, mert a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által jelenleg biztosított munkaerőpiaci szolgáltatások szerepe az elmúlt években jelentős mértékben visszaszorult, különös tekintettel az állások feltárására és az üres álláshelyekre történő közvetítésekre. A központok létrehozását a megyei és fővárosi kormányhivatalokban kívánják megvalósítani átlagosan öt fővel, két évig, vagyis 2018. december 31-ig tartó központi munkaerőpiaci program keretében. Ez, a húsz megyével számolva pontosan százfős bővítés lenne. Az alkalmazott személyek munkakörük szerint tanácsadók, mentorok, pszichológusok, illetve állásfeltárói munkakörben foglalkoztatott szakemberek lennének. A humánszakemberek és állásfeltárók munkáját a jelenleg uniós programokban ilyen feladattal megbízott szakemberek is segítik. A tanácsadó- és fejlesztőközpontokat éves szinten 2,6 milliárd forintból lehetne létrehozni és fenntartani. Emellett ugyanezen program keretében minden járásba egy-egy tanácsadó felvételét is javasolják. E szakember a közfoglalkoztatásba bevont, illetve álláskereső személyeknek nyújtana segítséget abban, hogy a versenyszférában találhassanak munkahelyet. A százfős megyei és a 174 fős járási tanácsadói hálózat éves szinten mintegy 3,5 milliárd forintba kerülne.

A tervezet úgy számol, hogy a jogszabály átalakítások és forrásátcsoportosítások nyomán legalább tízezer fővel csökkenhetne a közfoglalkoztatásban részt vevők száma, ami 12-15 milliárd forintnyi összeget szabadítana fel. A fennmaradó összeget pedig a versenyszférában történő elhelyezkedést ösztönző programokra és intézkedésekre költenék, például a munkahelyteremtő beruházások támogatására. E téren fontos célként tekintenek arra a javaslattevők, hogy azok az álláskeresők, akik önálló elhelyezkedésre részben képesek, vagy piacképes szakképesítéssel, diplomával rendelkeznek, vagy alacsony iskolai végzettségűek, de motiváltak a munkavégzésre, ne kerüljenek be a közfoglalkoztatás rendszerébe, hanem egy központi munkaerőpiaci program segítségével a nyílt piaci elhelyezkedésükhöz kapjanak segítséget. Ezt pedig egy öt hónapos, úgynevezett prevenciós program elindításával érnék el, ami egyéni és csoportos tanácsadásból, mentorálásból, továbbképzésből és keresetpótló juttatásból állna, éves költsége ötezer fővel számolva valamivel több mint 7,5 milliárd forint lenne.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...