Hirdetés
Egyeztetést sürgetnek a szakszervezetek Parragh kötelező oltási javaslatáról
2021. július 22. csütörtök, 09:00

vakcA járvány még inkább visszavetette az egyeztetési folyamatokat, az érdekképviseletek és a döntéshozók közötti párbeszédet, pedig itt az újabb felvetés, amiben ez nagyon fontos lenne – mondta a Szabad Európának a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné. Arra reagált, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt javasolja a kormánynak, egyes munkakörökben tegye kötelezővé a koronavírus elleni oltást. ​

Parragh László kamarai elnök a Portfolio gazdasági hírportál cikke szerint főleg olyan munkakörökre gondolt, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek, így például a rendészeti szervek alkalmazottaira, a közösségi közlekedésben dolgozókra, éttermi alkalmazottakra.

A javaslat miatt azonnali érdekegyeztetést, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) összehívását kezdeményezi Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki nem érti, miért éppen Parragh László kezdeményezi a jogszabályt.

Szerinte ha a javaslat megvalósul, akkor a jogszabályra hivatkozva egyszerűen elbocsáthatják azt, aki nem oltatja be magát, miközben a helyi szakszervezetek segítségével szinte minden munkahelyen meg tudott egyezni a munkáltatói és a munkavállalói oldal az oltások beadatásáról.

„Egyeztetés nélkül, felülről nem szerencsés"

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Szabad Európának azt mondta, az érdekképviselet még nem alakította ki az álláspontját az ügyben, egyeztetnek a tagsággal.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke egyetért a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökével, ezt egyeztetés nélkül, felülről nem szerencsés elrendelni.

Szerinte az egyeztetés, a párbeszéd hiánya vezetett ahhoz a helyzethez is tavasszal, hogy az oltási terv második csoportjában a kormány csak a nagy bentlakásos intézmények dolgozóival és ellátottjaival számolt, azzal a 43 ezer emberrel nem, akik maguk is időseket, hajléktalanokat látnak el, vagy gyermekotthonokban dolgoznak. Hozzátette, az MKKSZ fontosnak tartja és támogatja az oltást, de meggyőzéssel, a gazdasági mellett az egyéni szempontok mérlegelésével.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arról beszélt a szakszervezet.hu portál beszámolója szerint, hogy megoszlanak a vélemények az egészségügyi dolgozók körében arról, hogy a kormány kötelezővé teszi az oltást számukra. Szerinte lesznek néhányan, akik elhagyják emiatt a pályát. Az érdekképviselet vezetője szerint fontos lenne, hogy azokat, akik eddig távol tartották magukat az oltástól, ne kényszerrel győzzék meg.

(Szabad Európa)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...
 • Az állam alkalmazottai - néhány kivételtől eltekintve - a legszegényebb munkavál... Tovább...
 • A szakszervezetün k impotensek gyülekezete..áp rilis 3-ra kellett volna egy orsz... Tovább...
 • A rezsicsökkentés nek "hála" a vizművek a csőd szélén tántorognak, a bevétel még... Tovább...
 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...