Hirdetés
Egyeztetést sürgetnek a szakszervezetek Parragh kötelező oltási javaslatáról
2021. július 22. csütörtök, 09:00

vakcA járvány még inkább visszavetette az egyeztetési folyamatokat, az érdekképviseletek és a döntéshozók közötti párbeszédet, pedig itt az újabb felvetés, amiben ez nagyon fontos lenne – mondta a Szabad Európának a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné. Arra reagált, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt javasolja a kormánynak, egyes munkakörökben tegye kötelezővé a koronavírus elleni oltást. ​

Parragh László kamarai elnök a Portfolio gazdasági hírportál cikke szerint főleg olyan munkakörökre gondolt, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek, így például a rendészeti szervek alkalmazottaira, a közösségi közlekedésben dolgozókra, éttermi alkalmazottakra.

A javaslat miatt azonnali érdekegyeztetést, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) összehívását kezdeményezi Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki nem érti, miért éppen Parragh László kezdeményezi a jogszabályt.

Szerinte ha a javaslat megvalósul, akkor a jogszabályra hivatkozva egyszerűen elbocsáthatják azt, aki nem oltatja be magát, miközben a helyi szakszervezetek segítségével szinte minden munkahelyen meg tudott egyezni a munkáltatói és a munkavállalói oldal az oltások beadatásáról.

„Egyeztetés nélkül, felülről nem szerencsés"

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Szabad Európának azt mondta, az érdekképviselet még nem alakította ki az álláspontját az ügyben, egyeztetnek a tagsággal.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke egyetért a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökével, ezt egyeztetés nélkül, felülről nem szerencsés elrendelni.

Szerinte az egyeztetés, a párbeszéd hiánya vezetett ahhoz a helyzethez is tavasszal, hogy az oltási terv második csoportjában a kormány csak a nagy bentlakásos intézmények dolgozóival és ellátottjaival számolt, azzal a 43 ezer emberrel nem, akik maguk is időseket, hajléktalanokat látnak el, vagy gyermekotthonokban dolgoznak. Hozzátette, az MKKSZ fontosnak tartja és támogatja az oltást, de meggyőzéssel, a gazdasági mellett az egyéni szempontok mérlegelésével.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arról beszélt a szakszervezet.hu portál beszámolója szerint, hogy megoszlanak a vélemények az egészségügyi dolgozók körében arról, hogy a kormány kötelezővé teszi az oltást számukra. Szerinte lesznek néhányan, akik elhagyják emiatt a pályát. Az érdekképviselet vezetője szerint fontos lenne, hogy azokat, akik eddig távol tartották magukat az oltástól, ne kényszerrel győzzék meg.

(Szabad Európa)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...
 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...
 • Ez egy google-fordítás ? Úgy tűnik. Vagyis nem is magyar ember írta? Vagy nem ma... Tovább...
 • Itt változás csak akkor lesz, ha a nincstelen sok tízezres tömeg az utcán lesz. ... Tovább...
 • Addig, amíg a jegyzők nem állítják fel a dolgozóit, nem fog itt semmi sem változ... Tovább...
 • A szakszervezet 20%-os béremelést kér - a kormány meg nem ad. Így szokott ez len... Tovább...
 • Totál fejetlenséggel kormányoznak. De ez milyen kormányzás már???????? Tegnap íg... Tovább...
 • Ebben az országban már semmi nem megy normálisan????? Atyaélet! Így is alig van ... Tovább...
 • Ezt most olvasom először. vargamisi" (direkt kisbetűvel!) ugyan mivel magyarázná... Tovább...
 • Ja, és 35 éve a köz rabszolgája! Tovább...
 • Saját bérüket is akkor emeljék, ha "jobb idők jönnek" Üdv. egy 59 éves önkormány... Tovább...
 • Az állam elvonja az önkormányzatok bevételeit (gépjármű adó, iparűzési adó fele)... Tovább...