Hirdetés
Mit tegyen a munkáltató, ha koronavírusos egy dolgozó?
2020. szeptember 18. péntek, 08:30

covid3Ha egy munkavállaló koronavírusos lett, akkor a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy – a nagyobb biztonság érdekében – a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megnevezett hivatalos kontaktszemélyeken kívül, más dolgozót vagy dolgozókat is kivonjon a munkavégzésből – mondta el az InfoRádiónak a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója, Spányik Gábor.

Ha koronavírusos egy munkavállaló, akkor alapvetően az ÁNTSZ (új nevén a Nemzeti Népegészségügyi Központ) július óta hatályos irányelveit kell figyelembe venni - mondta az InfoRádióban Spányik Gábor, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója. Arra számít egyébként, hogy ezeket a közeljövőben aktualizálják majd. Addig is azt tanácsolja, hogy a cégek saját munkahelyi protokollt dolgozzanak ki a potenciális fertőzésekkel kapcsolatos eljárásrendre, javasolt lehet saját kontaktkutatást is elvégezni.

Amennyiben a dolgozónál koronavírus gyanú merül fel, az érintett munkavállaló maradjon otthon, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával.

Ezután következik a hivatalos kontaktkutatás, amelyet a népegészségügy rendel el és folytat le. Van egy precíz leírás arról, hogy mi számít szoros kontaktnak, ezeket az embereket megkeresi a népegészségügy, és esetükben is elrendeli a tesztet, továbbá házi karanténba vonulásukat is.

„A velünk együttműködő cégeknek segítünk abban, hogy átgondolják a lehetséges kontaktokat, és elvégezzék ezt a kutatást, vagy legalább vegyenek részt ebben, hiszen bizonyos helyi sajátosságok ismeretében jelen pillanatban gyorsabban tudnak reagálni az ÁNTSZ-nél, ahol extrém fokú leterheltség tapasztalható most” - mondta az orvosigazgató. Mint mondta, az érintett munkavállalóval egy légtérben 15 percnél tovább tartózkodó többi dolgozó felderítése fontos, különösen akkor, ha védőeszközt nem viseltek.

„Érdemes lehet rajtuk PCR-tesztet végeztetni” - mondta Spányik Gábor. Javasolják azt is, hogy inkább a megelőzésre koncentráljanak a munkaadók: ha lehetőség van minden dolgozónál a maszkviselésre, akkor jó hatásfokkal védekezhetnek a vírus terjedése ellen. „Ha egy jól szellőző munkaterületen dolgoznak egymástól legalább egy méteres távolságban, és mindenkin maszk van, és a kézhigiéniára is odafigyelnek, akkor nagyon nagy esély van az átadás kockázatának mérséklésére. Ilyenkor talán elegendő azt mondani, hogy a dolgozók figyeljenek a tünetekre, és ha bárki bármilyen tünetet észlel magán, akkor ne jöjjön dolgozni, és keresse meg a háziorvosát" - mondta az orvosigazgató.

A júliusi NNK irányelvek szerint a karantén feloldására úgy van lehetőség, hogy a tünetek megjelenését követően legalább 10 napnak kell izolációban eltelnie, és majd további 4 nap tünetmentesség után mindenféle tesztelés nélkül automatikusan föl lehet oldani a karantént. „Ezt a népegészségügy jóvá is hagyja" - tette hozzá Spányik Gábor.

(Portfolio.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

belso kulsonemz

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...