Hirdetés
Zajlik az idősotthonok fertőtlenítése
2020. április 28. kedd, 07:00

fertotlenitesOrszágszerte tart az idősotthonok fertőtlenítése a Magyar Honvédség illetékes egységeinek bevonásával. A megelőzésképp is végzett munkák mellett önkormányzatok maszkokkal látják el az ott élőket, illetve más egészségvédelmi, szociális és gazdasági intézkedéseket hoznak a lakosság, a vállalkozók érdekében.

Békés megyében múlt szerdán és csütörtökön végeztek megelőzésképp fertőtlenítést több idősotthonban. Két orosházi és a nagyszénási intézményből átmenetileg átköltöztették a lakókat, Orosházán a Táncsics Gimnázium kollégiumába és a bezárt Alföld Gyöngye Hotelbe, Nagyszénáson a művelődési házba. A nagyszénási otthon lakóit már elhelyezték az átmeneti szálláson.

Szolnokon megkezdődött a Napsugár utcai idősotthon fertőtlenítése. A munkálatokat az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái végzik.

A debreceni önkormányzati fenntartású idősotthonokban nincs koronavírussal fertőzött bentlakó vagy dolgozó – közölte a városháza sajtószolgálata. Befejeződtek a hatóságilag elrendelt ellenőrzések is, hiányosságokat nem találtak. A Szent Lukács görögkatolikus szeretetszolgálat által fenntartott idősotthonokban is megtörténtek az egészségügyi ellenőrzések, az ellátottak között nincs fertőzésgyanús vagy megerősítetten fertőzött ember. Az intézmények megelőző jellegű fertőtlenítéséről a Magyar Honvédséggel egyeztetnek.

A tiszafüredi Platán Nyugdíjas Otthonban 43 idős emberről gondoskodnak, az intézményben a tisztiorvosi szolgálat mindent rendben talált – közölte Ujvári Imre polgármester, hozzátéve, hogy az otthon minden lehetséges és az önkormányzat által beszerezhető védőfelszereléssel rendelkezik. Az idősotthonban külön szobákat jelöltek ki a kórházból különböző kezelésekről visszaérkezők számára. A polgármester az elszigeteltség csökkentése érdekében kezdeményezte a videós kapcsolattartás technikai feltételeinek megteremtését az otthonban, hogy ne csak hallják, hanem láthassák is idős szeretteiket a családtagok.

A Nyíregyházán működő 14 bentlakásos idősotthon közül elsőként a legnagyobb, 63 férőhelyes Pacsirta utcai, valamint a Rozsnyai utcai otthonban kezdték meg a munkát a napokban a honvédség katonái - közölte a város aljegyzője, a helyi operatív munkacsoport vezetője. Kása Brigitta tájékoztatása szerint nincs igazoltan koronavírussal fertőzött egyik idősotthonban sem.

A Nógrád megyei Pásztón hetente legalább kétszer fertőtlenítik a forgalmasabb közterületeket, parkokat – tudatta Farkas Attila polgármester. Fertőtlenítést végeznek a gondozási központban is az idősek védelme érdekében.

A szegedi önkormányzat a település kínai testvérvárosától, Vejnantól 10 ezer maszkot kapott, azokat elsősorban az egészségügyi és szociális ágazatban aktívan helytállók, a közszolgálatot teljesítő dolgozók kapják.

Székesfehérvár önkormányzata több mint 33 millió forintért rendelt 680 védőoverallt, 10 ezer FFP2-es maszkot és 5 ezer gyorstesztet, utóbbiakat elsősorban a szociális és egészségügyi területen a frontvonalban dolgozók tesztelésére szánják.

A Somogy megyei Barcson is igényelhet szájmaszkot a lakosság az önkormányzattól. Koós Csaba polgármester a Barcsi Krónikában azt mondta: akinek nem sikerült ilyen védőeszközt beszereznie, annak ad az önkormányzat.

Az önkormányzatok szociális és gazdasági intézkedései sorában Baranya segít címmel indít programot a megyei önkormányzat. Őri László közgyűlési elnök arról tájékoztatott, hogy a program első elemeként a frontvonalban küzdő mentőknek adtak át vitaminitalokat és kávét is tartalmazó élelmiszercsomagokat.

Békés megyében, Vésztőn krízisalapot hoztak létre; a polgármester és a képviselők a következő hónapokra járó tiszteletdíjuk feléről lemondtak támogatásként. A befolyó összegből szociális mosodát hoznának létre, támogatnák a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztő családokat, tisztítószereket és egészségügyi védőfelszereléseket vásárolnának, valamint támogatnák gyógyszerek és a tanulást segítő informatikai eszközök beszerzését.

A Nógrád megyei Őrhalom községben pénzjutalommal fejezték ki köszönetüket az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozóknak. Farkas Egon polgármester közlése szerint 28-an kaptak 10-10 ezer forintot, ők többségében a szomszédos Balassagyarmat kórházában dolgoznak. Van közöttük orvos, Covid-osztályon dolgozó ápolónő, takarító, gyógyszerész, ételkiszállításban dolgozó munkás.

Székesfehérváron korlátozottan újranyitották a Sóstó Természetvédelmi Területet, a Bregyó-közi Szabadidőközpontot, valamint a Túrózsáki úti sportpályát. Reggel 8 és 20 óra között kizárólag futás és séta, egyéni szabadidős sporttevékenység céljából használhatók a központ, de a sporteszközöket nem lehet használni.

Nagyatádon tilos szeszesitalt fogyasztani a közterületeken. Ormai István polgármester a döntését a rendőrséggel egyeztetve az után hozta meg, hogy kiderült: vásárlók néhány üzlet, dohánybolt előtt isznak, figyelmen kívül hagyva a járványügyi korlátozásokat.

Pécsen áprilisra és májusra 10-100 százalékos kedvezményben részesülnek azok a vállalkozások, amelyek városi köztulajdonban lévő helyiséget bérelnek. Az önkormányzat közleménye szerint a döntés előtt mérlegelték a bérlő tevékenységi körét és a foglalkoztatottak számát, a járvány szempontjából való sérülékenységét. A kedvezményrendszer havi 90 millió forintot hagy a vállalkozásoknál; a járványtól függően, júniustól újratervezik a rendszert.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...