Hirdetés
Önkormányzatok: átdolgozott költségvetés, kieső bevételek, segítség
2020. április 03. péntek, 07:00

magyarorszag kozigazgatasaJelentős bevételkieséssel számolnak a koronavírus-járvány miatt a vidéki önkormányzatok, amelyek ennek ellenére további intézkedésekkel segítik a rászorulókat és a helyi vállalkozásokat, és a legkülönfélébb intézkedésekkel igyekeznek megfelelni a helyzet kihívásainak.

Békéscsaba februárban elfogadott költségvetését átdolgozták: 439 millió forintos céltartalékot hoztak létre, ez a már korábban elfogadott 60 millióval együtt csaknem félmilliárd forintra nőtt. A tartalékot a bezárt intézmények dologi előirányzatainak, valamint a sport, a kultúra, a városüzemeltetés és a civil szféra kiadásainak csökkentésével teremtették elő. A háziorvosok támogatására plusz 15 millió, összesen 30 millió forintot szánnak, 14 milliót előirányoztak egészségügyi gépek, berendezések, felszerelések beszerzésére.

A Békés Megyei Önkormányzat bekesmegyeosszefog.hu címmel új weboldalt hozott létre, hogy összekapcsolja a segítségre szorulókat a segítséget felajánlókkal. A jelentkezők a bevásárlásban, a postai csekkek befizetésében, receptek, gyógyszerek kiváltásában, személyszállításban, tanításban, távoktatási eszköz igénylésében is kérhetnek segítséget. A Békés Megyei Könyvtár épületében létrehozott természettudományos laborban 3D-s nyomtatókkal és a rendelkezésre álló alapanyagok felhasználásával arcvédő maszkokat gyártanak – közölte Koszecz Sándor laborvezető.

A hévízi önkormányzatnak május végéig a tervezettnél mintegy 350 millió forinttal kevesebb adóbevétele lesz a járvány miatt, de kedvezményekkel segítik a helyi vállalkozásokat és a turizmus majdani újra indítását – közölte Papp Gábor polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Elmondta: a hévízi önkormányzat állami forrásokon felüli bevételei a helyi adókból, elsősorban az idegenforgalomból származnak. Mivel mostanra minden szálloda bezárt, a bevételek jelentősen csökkentek a város számára is. Ahhoz, hogy a költségvetést egyensúlyban tartsák, a vállalkozókat, rászorulókat is segíteni tudják és a veszélyhelyzet elmúltával újra lehessen indítani a turizmust, több intézkedést is tettek. A veszélyhelyzet idején ingyenes a parkolás a városban, egyelőre megszüntették a letiltásokat, az inkasszót, engedélyezték a részletfizetést, nem kell közterület-használati díjat fizetni, az önkormányzati helyiségek bérleti díját pedig 50 százalékkal csökkentették.

Szombattól újra üzemel a pár hete bezárt termelői piac, ahol ugyancsak felére mérsékelték a helypénzt. A hévízi polgármester hozzátette: a mintegy 400 önkormányzati dolgozó közül senkit nem bocsátottak el, és a bérezésük sem változott, az alapbéren felüli juttatásokat azonban át kell majd alakítani, ha hosszan elhúzódik a veszélyhelyzet. Az utasforgalmat jelenleg nem bonyolító, de teherforgalomra készen álló – az önkormányzat által működtetett – sármelléki repülőtéren a dolgozók fizetését ugyanakkor 20 százalékkal csökkentették.

Gyomaendrődön az agrárminiszter felhívására újra nyitják a piacokat, a korábbi két nap helyett heti egy napra. Az állat- és kirakodóvásárok továbbra is szünetelnek a településen.

Budapesten Rákosmente önkormányzata gazdasági könnyítésekkel segíti a járvány által leginkább sújtott mikro-, kis- és középvállalkozásokat, egyéni vállalkozókat. Közleményük szerint az április 1-jétől augusztus végéig terjedő időszakra a felére csökkentik az önkormányzati tulajdonú helyiségek utáni bérleti díjakat, és ezt is csak augusztus 31-ig kell befizetni. Emellett erre az időre 50 százalékkal csökkentik a közterület-használati díjakat is, szintén halasztott fizetéssel.

A Budapest XVIII. kerületi önkormányzat saját készítésű maszkokkal segíti a védekezést, egy önkormányzati varrodában, hét embert foglalkoztatva készítik a mosható, fertőtleníthető, jó minőségű, többször felhasználható textil arcmaszkokat. A védőfelszerelést az önkormányzat egyrészt az utcákon dolgozó alkalmazottaknak, utcaseprőknek, parkfenntartóknak, városgazdának adja, másrészt pedig a hetven év felettieket ellátó idősgondozóknak és önkénteseknek, akik önkormányzat felhívására jelentkeztek, hogy segítsenek az ellátásban - közölte Szaniszló Sándor polgármester az MTI-vel.

A zuglói egészségügyi szolgálat dolgozóinak veszélyhelyzeti pótlék bevezetését rendelte el Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere a koronavírus-járvány miatt. Közleményében tudatta: áprilistól vezetik be május 31-ig a pótlékot, amelynek mértéke a bruttó bér 25 százaléka.

Makón az önkormányzat június 30-ig elengedi a bérleti díjat azoknak a nem lakás célú ingatlant használó vállalkozásoknak, melyek a kijárási korlátozásokra tekintettel bezárnak, de vállalják, hogy munkavállalóikat nem bocsátják el.

Debrecenben a rászoruló családoknak a napokban 150 élelmiszercsomagot osztottak ki, a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársainak pedig csütörtöktől kerékpáros önkéntesek segítene, hogy minél több rászorulóhoz tudjanak gyorssegélyként csomagokat eljuttatni.

A debreceni polgármesteri hivatal munkatársai szállítják ki a fertőtlenítőszert minden helyi háziorvosnak és házi gyermekorvosnak - közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel. Közleményük szerint a napokban ezer, 500 milliliteres műanyag flakonos kézfertőtlenítőt juttatnak el a háziorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak, az ügyeletes bölcsődének és óvodáknak

Hajdúnánás önkormányzata két ózongenerátort vásárolt, a gépekkel fertőtleníteni lehet a gépjárműveket és a helyiségeket. Az egyik ózongenerátort a helyi mentőállomásnak adták, a másikat a közintézményeikben használják – közölte az önkormányzat. Jelezték azt is, hogy a külföldről hazatérők elkülönülésének segítésére a hajdúnánási gyógyfürdő területén lévő Korona szállót ideiglenesen karanténszállássá alakították át.

Mórahalmon az önkormányzat felveszi a kapcsolatot valamennyi helybéli időssel, hogy egyeztessenek arról, milyen segítségre van szükségük.

Mezőberényben a nehéz helyzetben lévő családok segélyezésére három beszállítótól 3,4 millió forint összértékben alapélelmiszereket rendeltek, és nagyobb mennyiségű tisztítószer beszerzése is megkezdődött. A csomagokat április közepén kezdik szétosztani. Emellett kezdeményezték egy segélyalap létrehozását is.

Csongrádon ingyenesen vehetik igénybe a helyi közösségi közlekedést az egészségügyben és a szociális területen dolgozók.

Keszthelyen az Asbóth Sándor Szakközépiskola nőiruha-készítő tanulói hétfőn mosható egészségügyi maszkok varrását kezdték meg – az első 120 darabot át is vette Nagy Bálint polgármester –, az ezer darab gyártásához a fenntartó Zalaegerszegi Szakképzési Centrum szerezte be a szükséges textilanyagot. Ezeket már a lakosság kapja, miután a múlt héten az önkormányzati intézményeket, a mentőállomást és a városi kórházat már ellátták hasonló maszkokkal, amelyeket keszthelyi varrónők készítettek.

Az Orosházi Kórház várhatóan a héten használatba veszi azt a hat konténert, amelyben előszűrik az intézménybe érkező betegeket. A konténerekre az önkormányzat hatmillió forintot adott, jelenleg tart az átalakításuk, fertőtlenítésük. Ezzel egy időben a sürgősségi betegellátó osztályt átépítésekkel légúti és nem légúti részlegre választották szét, hogy a fertőző betegeket elkülöníthessék. Ha a konténervizsgálóban történt előszűrésen koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, további gyógykezelésre a Békés Megyei Központi Kórház gyulai járványkórháza fogadja.

Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc a Facebook-oldalán hétfői videoüzenetében elmondta: ingyen juttatnak maszkokat a közintézményekben dolgozóknak, a bolti eladóknak, a piaci árusoknak, a taxisofőröknek és a bölcsődék, óvodák, iskolák alkalmazottainak. A lakosság is kap maszkokat, háztartásonként legfeljebb kettőt, ezt keddtől igényelhetik telefonon a városházán. A szájmaszkokat szerdától kezdik majd osztani térítésmentesen a lakosoknak. Szalay Ferenc múlt heti felhívására a szolnoki kórházak közül a Hetényi alapítványának számlájára 14,5 millió, a MÁV kórház alapítványáéra mintegy 8 millió forint érkezett egy hét alatt. A szolnoki önkormányzat 10 millió forint értékben támogatja a két kórház munkáját.

Szentesen az önkormányzat – helyi magánszemélyek és vállalkozások kezdeményezésére – gyűjtést indított, hogy a Dr. Bugyi István Kórháznak egy az újtípusú koronavírus kimutatásához használható PCR-készüléket vásároljanak.

Kisvárdán néhány nap alatt több száz egészségügyi segédeszközt, lábzsákot, maszkot és fejvédőt varrtak a hivatali közfoglalkoztatottak mellett az önkormányzat felhívására jelentkező önkéntesek. A helyhatóság továbbra is várja azok jelentkezését, akik szabásminta alapján tudnak a szájmaszkok varrásában segíteni, illetve jó minőségű textillel, gumival, esetleg varrógéppel, ezekhez használható tűvel és cérnával járulnának hozzá a munka folyamatosságához – olvasható a kisvarda.hu oldalon.

Nagykanizsán a felmerülő azonnali kiadások finanszírozására 150 millió forintot különítettek el az elmaradt városi rendezvények költségeiből – közölte hétfőn a város polgármestere, Balogh László. Jelezte továbbá: 500 millió forint tartalékba kerül a költségvetésben néhány tervezett kiadási tétel zárolásával, hogy a jövőben elmaradó vagy radikálisan csökkenő adóbevételekhez igazodóan biztosítani tudják a város működőképességét.

Pécsen begyűjti a megyeszékhely frekventált területein lévő, nem rögzített köztéri padokat a közterületeket kezelő városi tulajdonú Biokom NKft – ezzel is csökkentve a fertőzés kockázatát. Az intézkedés többi között a pécsi székesegyháztól délre lévő Szent István téren és a város legforgalmasabb sétálóutcáiban álló utcabútorokat érinti. A padok a járvány elmúlta után felújítva kerülnek vissza az utcákra – jelezték a vállalat közleményében.

Pest megyében a kisoroszi szigetcsúcsot lezárják a gépjárműforgalom elől a fertőzésveszély miatt – közölte Molnár Csaba polgármester az MTI-vel. A környéken megállást és várakozást tiltó táblákat helyeznek ki, a polgármester rendőröket kért a korlátozások betartásának ellenőrzéséhez. A közleményben azt írták: a településre a kijárási korlátozás első napján mintegy 1400-an látogattak ki gépjárművel, és ez ellentétes a kormány rendeletével.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...
 • Miért nem hallani panaszt a kis falvakból? Na vajon miért? Aki ismeri a rendszer... Tovább...
 • A cafeteria keret felemelése nagyon jó ötlet, de az önkormányzatok a 200 ezret s... Tovább...