Hirdetés
Magyarország és az intelligens közlekedési rendszerek
2021. október 15. péntek, 06:00

palkovics laszlo03Első alkalommal jelent meg Magyarország nemzeti standdal az intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások területének legnagyobb szabású nemzetközi találkozóján, az ITS World Congress nevű konferencián és kiállításon.

Az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László telefonon mondta el az MTI-nek, hogy a nemzeti standon sok más mellett bemutatnak egy fejlesztést, amely a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya, a fejlesztésre épülő egyetemi kutatási projektek és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködése révén megteremti egy adott közlekedési helyzet „digitális ikerpárját”. Amelyik szereplő – például jármű vagy ember – reagálni akar a helyzetre, a valóság digitális leképeződése révén be tud avatkozni a folyamatba és „megfelelő reakciót tud produkálni” – magyarázta a miniszter, kiemelve, hogy komoly az érdeklődés a fejlesztés iránt. Az osztrák-magyar kétoldalú kutatási együttműködés keretében megvalósuló projekt egyik fő jellegzetessége, hogy a gyakorlatban is használják, így ezt a rendszert telepítik a Zalaegerszegre vezető M76-os autóúton.

Palkovics László arról is beszámolt, hogy egy sor tárgyalást folytattak világcégekkel, részben a magyarországi együttműködési lehetőségekről, részben a „digitális iker” fejlesztésről. Számos partner már régóta tevékenykedik Magyarországon – tette hozzá, példaként említve a világ legnagyobb autóipari beszállítói közé tartozó ZF Friedrichshafen AG-t, amelynek magyarországi vállalata, a ZF Hungária Kft. Egerben működtet üzemet. A hamburgi megbeszélés témája egy autonóm (vezető nélküli) busz forgalomba helyezése volt. A járművet a tervek szerint a zalaegerszegi városközpont és a ZalaZONE tesztpálya között használják majd a közösségi közlekedésben. A busz „a környezetbe is illik, hiszen egy autonóm járműről van szó”, és forgalomba helyezésével „lehetőséget is teremtünk arra, hogy megnézzük, hogyan működik egy ilyen autóbusz valós forgalmi helyzetben” – ecsetelte Palkovics László.

A hétfőn kezdődött ITS World Congress-re a szervezők 12 ezer szakmai látogatót várnak több mint száz országból. Az ITS az angol Intelligent Transport Systems (intelligens közúti közlekedési rendszerek) kifejezés rövidítése. A rendezvényen több mint kétszáz tanácskozást, pódiumbeszélgetést tartanak, és bemutatnak 250 projektet és fejlesztést. A harmincezer négyzetméteres kiállítási területen négyszáznál is több vállalat, kutatóintézet és egyéb szervezet jelent meg. Önálló nemzeti standdal jelentkezett a többi között az Egyesült Királyság, Dél-Korea és Japán. Magyarországról külön standon mutatkozik be a járműkommunikációs (V2X) piacon tevékenykedő Commsignia Kft.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Egyetértek az átlátható önkormányzat programmal. Esetleg átlátható állam program... Tovább...
 • Ez nyíltan az önkormányzatok kivégzése, pénzügyi tönkretétele. Csak mellékesen m... Tovább...
 • SIRALMAS!!!! Eljutottunk oda, hogy egy utcáról bekerülő fiatal középfokú végzett... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál megint nem lesz béremelés!!! A bevételeket elveszik,így a ... Tovább...
 • Eljutottunk oda, hogy a pályakezdő köztisztviselő, közalkalmazott( középfokú vég... Tovább...
 • Tehát a gazdaság újraindításának az a legjobb módszere, ha közben tönkretesszük ... Tovább...
 • De legalább van egy kitűnő" ASP-nk és KIRA rendszerünk, amiben éjjel nappal dolg... Tovább...
 • Ha úgy országosan egyszerre felállna MINDENKI!....ak kor talán a kormány is észh... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál a covid alatt kellett dolgozni. A bérekről mindenki hallga... Tovább...
 • Megyei önkormányzat minek van - mit csinál?! Intézményeket nem tart fenn, adót n... Tovább...
 • Teljesen egyet értek. Minket semmibe vesznek.Lehet hogy az a acél, hogy mielőbb ... Tovább...
 • Mindig mindenki ülésezik. DE! Az önkormányzatokn ál megint lesz béremelés!!! Han... Tovább...
 • Semmi értelme a közmunkának,csa k egyesek járnak jól....... Tovább...
 • Nagyon jó a rendszer, csak nem tudjuk kinek: 15 milka helyett kaptunk 2-öt...sze... Tovább...
 • A megyei önkormányzatokn ak - elsősorban a Fidesznek köszönhetően - sem érdemi f... Tovább...