Hirdetés
Új tőzeghumátüzemet adtak át Mezőkövesden
2023. március 13. hétfő, 07:00

tozeghumat mezohegyesAz Agriturf 2022 Zrt. mezőkövesdi tőzeghumátüzemének létrejötte is igazolja, hogy a mezőgazdaságban vannak jó válaszok az elmúlt évek nehézségeire és kihívásaira – mondta az agrárminiszter a több mint hétszázmillió forintos önerős beruházással létrehozott üzem átadásán.

Az itt alkalmazott technológia kiváló terméseredményeket ígérő, természetes tápanyag-utánpótlást biztosít a termőtalajoknak – mondta Nagy István. – Az Agriturf 2022 Zrt. által előállított tőzeghumát-koncentrátum fulvo- és huminsavakban gazdag készítmény, a tőzegben lévő értékes anyagokat is tartalmazza. A gazdálkodók számára ez az innovatív termék nemcsak fenntarthatósági, hanem költséghatékonysági szempontból is fontos, mivel képes felére csökkenteni a kezelt talajok műtrágyaigényét. A mezőkövesdi agrárberuházás átadása így egyebek mellett azt is üzeni, hogy az inputanyagárak növekedésére, a műtrágya drágulására is van fenntartható megoldás.

Komoly kihívások érték a magyar mezőgazdaságot – folytatta –, ezekre a szakma számos jó döntéssel válaszolt. Ennek is köszönhető, hogy mára az agrárium az első olyan ágazat, amely teljes mértékben fenntarthatóan működik. Kitért arra is, hogy a gazdatársadalom a nehéz időkben sem maradt magára. Az egyetemek átszervezésével gazdaközpontúvá vált az agrár-felsőoktatás. A mostani uniós költségvetési ciklusban a kormány az előzőnél háromszor több fejlesztési forrást juttatt az ágazatnak, hogy a tudomány által kínált innovatív, a munkát könnyítő és a gazdaságosságot javító megoldásokat elérhetővé tegye.

Az egy főre jutó mezőgazdasági terület alapján Magyarország az uniós tagállamok között a hatodik, a világon pedig a huszadik helyen áll – mondta Nagy István. Ezek előkelő helyezések, amelyek azt mutatják, hogy hazánkban a termőföld, a talaj rendkívül fontos környezeti erőforrás és egyben gazdasági tényező is. Az egészséges talaj nemcsak az élelmezésbiztonságot szolgálja, hanem a környezet- és klímavédelmet is, hiszen szénmegkötő és tisztítóképessége is kiemelkedő. Ugyanakkor az elmúlt ötven évben a talaj tápanyagtartalma a tíz százalékára esett vissza. A termőföld olyan kincs, amiből nem lesz több, fontos tehát minden szemlélet és technológia, amely megőrzi vagy helyreállítja tápanyagtartalmát és termőképességét – hangsúlyozta a miniszter.

Ennek jegyében a kormány 2021-ben Talajvédelmi Cselekvési Tervet fogadott el, amely a közös felelősségre épít, és a megelőző, tudásmegosztó talajvédelemre fekteti a hangsúlyt. A szemléletváltás legfontosabb eleme a gazdálkodói talajvédelmi program, amely gazdaságra specializáltan ad segítséget a termelők napi munkájához; ezt egészíti ki a képzés és szaktanácsadás megerősítése, valamint egy modern és mindenki számára hasznos talajvédelmi adatbázis létrehozása.

A beruházás egy hajdani katonai repülőtéren valósult meg – vette át a szót Tállai András, a térség országgyűlési képviselője. A terület önkormányzati hasznosítása fontos lépés volt a térség gazdasági felemelkedése szempontjából. Az itt kialakított ipari parkhoz a Területfejlesztési Operatív Program keretében két ütemben, mintegy kétmilliárd forint forrást adott a kormány az elmúlt években. Ebből épült meg a kiszolgáló infrastruktúra mellett az a csarnok is, melyben az Agriturf 2022 Zrt. berendezte mezőkövesdi gyártóbázisát.

Pénzes Éva, a vállalkozás kereskedelmi és marketingigazgatója a beruházás részleteit ismertetve közölte: az üzem éves kapacitása jelenleg mintegy negyvenezer tonna. A gyártócsarnok mellett egy háromezer négyzetméteres tárolócsarnok áll a cég rendelkezésére, mely jelenleg mintegy harminc munkavállalót foglalkoztat, ez a létszám azonban várhatóan néhány hónapon belül a duplájára bővül. A következő években fejlesztési céljaik között szerepel egy több hektáros mintagazdaság létrehozása, valamint kutatólabor, és egy ötszáz négyzetméteres előadó-, illetve konferenciaterem építése. Ezen kívül 2026 végéig két ütemben, összesen 15 ezer négyzetméter alapterületű csarnok- és gyárbővítést is terveznek.

Ossza meg a bejegyzést

 

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...