Hirdetés
Zárul a településfásítási program tavaszi ültetési időszaka
2022. május 06. péntek, 08:00

fasit2A Fejér megyei Óbarokon tartott faültetéssel végéhez ért az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program második üteme. A napokban a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szakemberei az utolsó 10 ezer fő alatti településekre is kiszállítják az elültetendő fákat, amelyek még a nyári meleg beköszönte előtt a földbe kerülnek.

Zambó Péter államtitkár az ünnepélyes ültetés előtt kiemelte, hogy a magyar kormány az elmúlt évtizedben elkötelezetten kiállt az erdők megőrzése és a fával borított területek gyarapítása mellett.

Hozzátette: nemcsak beszéltek a klímaváltozás lehetséges megoldásairól, hanem konkrétan, a legkisebb településeket sem kihagyva cselekedtek, hiszen célul tűzték ki, hogy 2030-ra 27 százalékra fogják növelni az ország fával borított területeinek nagyságát. Hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás óta nem volt még olyan lendületű zöldítési program, mint a Településfásítási Program, hiszen két év alatt az ország 10 ezer fő alatti településeinek közel felében sikerült elültetni minimum 10, de a legtöbb helyen 30 sorfát. Így összesen 2020-2022 között 1350 településen összesen 36 ezer sorfa elültetésére került sor- tette hozzá.

Az Agrárminisztériumnak fontos partnere volt ebben a munkában a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és az Országos Erdészeti Egyesület, akik szakértő módon koordinálták a fásítás lebonyolítását, valamint külön említést tett a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. dolgozóiról is, akik gondoskodtak a fák neveléséről és szállításáról.

Az államtitkár jelezte, hogy a legtöbb fát, több mint 3600 darabot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ültették, összesen 132 településen. A legkisebb településekre is jutott fa, hiszen 8 olyan település is sikerrel csatlakozott a programhoz, ahol kevesebb, mint ötvenen élnek- közölte.

Zambó Péter beszélt a Vidékfejlesztési Program kapcsán elindított erdősítési támogatásról is, melynek köszönhetően az elmúlt két évben 42 ezer hektárt új erdő telepítésére pályáztak a gazdák.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az Agrárminisztérium Országfásítási Programja több szervezetre is inspirálóan hatott, közülük a MOL-Új Európa Alapítvány március 1-jén indította el a Neked Zöldül programsorozatot, amelynek első fázisában több ezer sorfát ajánlott fel a 10 ezer fő feletti települések számára. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az igénylési folyamat már elkezdődött, ahol a regisztrált városok kiválaszthatják az ősszel ültetendő fajokat.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő megemlítette, hogy a Településfásítási Programnak köszönhetően 1335 fával gyarapodott Fejér megye, ebből Óbarok 25 fát nyert el.

Mészáros Kartal Óbarok polgármestere elmondta, hogy a fákat a Magyar Falu Program kapcsán felújított helyi óvoda udvarán fogják elültetni. 

(AM Sajtóiroda )

Ossza meg a bejegyzést

 

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ha kormány leszámol az iparűzési adóval, akkor ezzel együtt leszámol az önkormán... Tovább...
 • Sajnos az önkormányzatisá g végét látom - önálló bevételek nélkül, az állami tám... Tovább...
 • Bukta lesz, ha nem jó a víz összetétele...l ásd Mezőberény (Békés megye). Tovább...
 • A jelen helyzet nem alkalmas a viccelődésre.Tö bb komolyságot várna el az ember. Tovább...
 • A magyar közigazgatás 1990-2010. között jó színvonalon működött, ráadásul az ügy... Tovább...
 • Nőhetne az adóbevétel, ha az Orbán kormány nem vette volna el a gépjárműadót, me... Tovább...
 • Ismét statisztikán alapuló valamit" összegzett Vargamisi? Nem nagyon értek hozzá... Tovább...
 • A kormány teleplakátolta az országot, hogy ha Magyarországra jössz (külföldi dol... Tovább...
 • Mondja meg valaki miért kell nekünk 18 db akkumulátor gyár. Gyakorlatilag minden... Tovább...
 • El kellene dönteni végre, hogy az önkormányzat hatóság, vagy sem... Tovább...
 • Ha elveszik az önkormányzatok maradék bevételét is, akkor az már nem önkormányza... Tovább...
 • Ja, az ügyfél meg járkál befeléa KAB-ba, de az ügyét nem intézik el hónapok alat... Tovább...
 • Meg nem kell bölcsőde minden kistelepülésre. Minek? Se gyerek,se munkahely. De m... Tovább...
 • Ezt nem hiszem, mert a falvakban nem a templom felújítása, meg a járda felújítás... Tovább...
 • Nem sajnálom az 5.000 főnél nagyobb településeket, vannak kistelepülések akiknek... Tovább...