Hirdetés
Természetvédelmi fejlesztések a Nemzeti Parkokban
2021. május 04. kedd, 09:00

bezerediA tíz magyarországi nemzeti park igazgatóság országszerte több száz helyszínen 88 természetvédelmi célú fejlesztést hajt végre, amelyek eredményeként több mint százezer hektáron javul Magyarország természeti környezetének állapota - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Bezerédi-Duna-ág rehabilitációját záró sajtótájékoztatón Dunafalva közelében.

Balczó Bertalan kiemelte, az országos fejlesztési program a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósul meg, összességében 40 milliárd forint felhasználásával, melynek egyik projektjeként most a Dunának ez a mellékága is megújulhatott. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság olyan megoldást talált, amellyel a vízborítás egész évben biztosított a Duna-ágban, és ezzel a vizes élőhelyekhez kötődő értékek hosszú távon fenntarthatók lesznek. A Bezerédi-Duna-ág a ráfordított 559 millió forint felhasználásával teljes mértékben megújult, újjászületett - tette hozzá Balczó Bertalan.

A helyettes államtitkár szerint az országos fejlesztés megvalósításához nélkülözhetetlen a hazai nemzeti parkok igazgatóságainak erős intézményrendszerre. Emlékeztetett, az igazgatóságok az elmúlt időszakban megduplázták munkatársaik számát, éves költségvetésük pedig megnégyszereződött. Ezek mellett a szervezeteknél van 300 ezer hektár védett természeti terület vagyonkezelési joga, ez biztosítja, hogy az ilyen jellegű fejlesztéseket meg tudják valósítani. Mint mondta: a projektek szerteágazó tevékenységeket ölelnek fel, de legfőképpen az élőhelyek helyreállítását célozzák. Emellett célul tűzték ki a természetvédelmi őrszolgálat hatékonyságának növelését is, a védett területek kezeléséhez szükséges infrastruktúra javítását, valamint az ökoturisztikai létesítmények, látogatóközpontok, bemutató helyek további fejlesztését, újak létrehozását. Sikerült továbbá azt a hátteret is javítani, amely biztosítja a fajok és élőhelyek változásainak követését a szakemberek számára.

Ezek a háttéradatok, szakértői munkák teszik lehetővé a beavatkozást annak érdekében, hogy megvédjék a természeti környezetet - sorolta Balczó Bertalan.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: az idén megalakulásának huszonöt éves évfordulóját ünneplő park egyik legfontosabb feladatának a vizes élőhelyek megőrzését tekinti. Kiemelte: a Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán, a folyótól keletre húzódó Bezerédi-Duna-ágon az elmúlt két és fél évben nagyon komoly élőhelyrehabilitációs program valósult meg.Az igazgató emlékeztetett: az érintett, közel öt kilométer hosszú Duna-ág, amelyet a folyószabályozás során választottak le a főmederről, az elmúlt száz évben jelentősen feltöltődött, feliszapolódott. Ennek következtében a mellékág az elmúlt időszakban az év nagy részében szinte teljesen szárazon állt, hiszen az ide bejutó víz ki is folyt, a területére egykor jellemző ártéri élővilág pedig egyre inkább visszaszorult.

A holtág környezete az itt élő állatvilág: a rétisas, a fekete gólya, a gémfélék, a gázlómadarak szempontjából fontos táplálkozó- és költőhely, ugyanakkor a mellékág fontos rekreációs helyszín is, hiszen horgászhely, de korábban nem mindig volt a medrében víz - sorolta az igazgató.

Závoczky Szabolcs kiemelte: a projekttel a Bezerédi-Duna-ágból mederkotrással nagyjából hatvanezer köbméter iszapot távolítottak el, az áttöltéseket elbontották, és a vízpótlását elősegítő, vízvisszatartó építményeket alakítottak ki a mellékág torkolati részein. Ezeknek köszönhetően, amikor a dunai középvizek vagy annál nagyobb árvizek megtöltik a holtágat, utána nem ürül le a víz, hanem folyamatos, szinte egész évben állandó vízborítás biztosítható.

A Bezerédi mellékág alvízi torkolatánál Zsigó Róbert családokért-felelős parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a Duna-ág rehabilitációja megmutatta, hogy eredményes lehet a természetért folytatott összefogás, együttműködés.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a természeti környezet megóvása mellett. A bajai és bácskai térségben a páratlan természeti környezet a mindennapi élet részét képezi, ennek megóvása pedig gyermekeink és unokáink szempontjából kiemelten fontos - tette hozzá.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...