Hirdetés
Háborognak a győriek: miért kellett kivágni ezt a rengeteg egészséges fát?
2021. március 01. hétfő, 09:30

fa1A 250–260 hektáros Püspökerdő a győriek legkedveltebb zöldövezete, a város tüdejének is hívják, évente 30–35 ezer látogatóval. Miért állnak most mégis halomban a kivágott fák itt? Nem építkezés, erdőújítás zajlik épp, közölte a Kisalföldnek az erdészet illetékese - a látvány azonban így is elszomorító lehet.

Egy győri a Facebookra posztolta ki, hogy halomba állnak a kivágott fák a Püspökerdőben. Ami azért is elkeserítő, mert a 250–260 hektáros Püspökerdő a győriek legkedveltebb zöldövezete, a város "tüdejének" is tartják, és évente 30–35 ezren látogatnak ki.

Nagy területeken az én meglátásom szerint nem erdőgazdálkodás folyik, hanem tarravágás amit képtelen vagyok megérteni. Miért kell kivágni ezt a rengeteg egészséges fát? Készül talán valami építkezés az erdőbe? Nagyon remélem, hogy nem mert az erdő Győr tüdeje és nem szeretném ha szép lassan csendben elfogyna - írta az olvasó a posztjában.

A Kisalföld megkereste Limp Tibort, a Kisalföld Erdőgazdaság Zrt. Győri Erdészetének vezetőjét, aki elmondta, hogy az erdők kezelését, vagyis a fakitermelést, erdőfelújítást 10 évre szóló, törvény által előírt tervek határozzák meg. Ezenfelül adott év munkáit az erdészeti hatóság felé be kell jelenteni, engedélyeztetni kell. A 3,5 hektáron elterülő, elöregedett pelyhedző nyárfaállomány kitermelését 2017-től már előírták az erdészetnek, ennek elvégzésre végül 2021-ben kértek engedélyt. Hozzátette: sürgősségi kategóriája szerint 2019-ig kellett volna a területet letermelni, de egy közeli felújítás miatt mostanra halasztódott.

A faállomány erősen túltartott, gyenge egészségi állapotú volt, több fa már balesetveszélyessé vált. A szóban forgó rész a Püspökerdő kevésbé látogatott területe, melyet ez év tavaszán az előírásnak megfelelően hímivarú, vagyis nem pelyhedző nyárral ültetünk be. A mellette fekvő, a látogatottabb részhez közelebb eső erdőrészt két éve tölggyel újítottuk fel, de a jelenleg bekerített részben növekvő fáknak kell még jó néhány év kell, mire mutatós erdővé érnek – nyilatkozta a lapnak a szakember.

A történet megértéséhez érdemes még tudni, hogy a Püspökerdő eredetileg őshonos, tehát tölgy, kőris, szil, nyár és fűz fajokból álló, természetes, a Szigetközre jellemző erdő volt, ám a II. világháború alatt más fűtőanyag híján tűzifának használták fel. A háború után gyors növésű, de rövid életű, 40–60 év után maguktól elpusztuló, lábon elszáradó fafajokkal, nemesnyárral ültették tele. Ezeknek az öreg nyárasoknak a kitermelését, cseréjét kezdték meg 15–20 éve fokozatosan, odafigyelve az erdőborítás folyamatos fenntartására.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

etk 3k

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...
 • Ha olyan k.jó szakemberek ennyire nincsenek megfizetve, felmerül a kérdés, miért... Tovább...
 • Magyar Köztisztviselők , Közalkalmazotta k és Közszolgálati Dolgozók Szakszervez... Tovább...