Hirdetés
Közel száz településen ritkábban szállítják el a szelektív szemetet
2020. május 20. szerda, 08:30

kukas„Ne ragaszkodjunk egy értelmetlen kényelmi szemponthoz”.

„Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy 2020. május 1-jétől a csomagolási hulladék házhoz menő szelektív gyűjtésének gyakorisága havi 1 alkalomra módosul – kilencvenegy hazai település kapta meg ezt a tájékoztatást a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-től (DTKH). Újszilváson, Maglódon, Pécelen, Gyömrőn, Üllőn, Nyáregyházán, Ecseren, Kecskeméten és Cegléden viszont nem lesz változás, ezeken a helyeken a DTKH továbbra is kéthetente szállítja majd el a szelektív szemetet. Pedig igény máshol is lenne a gyakoribb szállításra, László Ferenc nagykőrösi önkormányzati képviselő a 24.hu-nak azt mondta, sokan keresték felháborodottan a döntéssel kapcsolatban.

A tapasztalatok szerint gyakran a kétheti ürítés is kevés volt, hamar megtelt a 120 literes kuka. Ezután vagy zsákban gyűjtögeti tovább a lakosság a flakonokat, vagy egyszerűen kidobják a konyhai hulladékkal együtt a szemétbe, vagy ami még rosszabb, a faluszéli árokba hajítják – mondta.

Kerestük a céget, hogy megtudjuk, mi az oka a ritkításnak, illetve hogy a változások miatt kevesebb szemétdíjat kell-e majd fizetniük az érintetteknek. Egyelőre nem kaptunk választ. László Ferenchez viszont már megérkezett a DTKH levele, amit a nagykőrösi önkormányzati képviselő eljuttatott lapunkhoz. A cég elsőként a koronavírus-járványra hivatkozik, de gazdasági körülményeket is megemlít. A járványra hivatkozva kissé zavarosan arról írnak, hogy a térség felelős közszolgáltatójaként döntésünket a járvány tetőző/lefutó időszakában – mikor a járvány terjedése felgyorsul a központi intézkedések enyhítésének hatására – a kommunális hulladékszállítás biztonságos ellátása érdekében tettük meg. Szerintük így megakadályozható, hogy „az esetleges tömeges megbetegedések munkaerő-problémákhoz és a közszolgáltatás ellátásának veszélyeztetéséhez vezessenek”.

Hozzátették, a járványhelyzet okozta egészségügyi és gazdasági körülmények változást követelnek, és mivel a fertőzésveszélyes hulladékok elszállítása az elsődleges feladatuk a járványhelyzetben, ennek biztosítása érdekében döntöttek a szelektív hulladékszállítás ritkítása mellett. Megjegyezték, hogy egy eddig önként vállalt többletszolgáltatás paraméterein változtattak, illetve hogy „a közszolgáltatóra nem terhelhető rá az a többletköltség, hogy havi két alkalommal járja végig a települések utcáit ugyanazért a hulladékmennyiségért, ami havi egy alkalommal is begyűjthető”.

A DTKH László Ferencnek küldött válaszából az is kiderült, hogy a ritkább elszállítás ellenére a szemétdíj nem csökken. Ezt azzal magyarázzák, hogy a lakosság a hulladékszállítási díjat a kuka űrtartalma alapján fizeti, a módosított szállítási gyakoriság pedig megegyezik a közszolgáltatók többsége által alkalmazott havi egyszeri alkalommal.

Levelében a hulladékgazdálkodási cég kicsit a lakósságnak is odaszúrt: az emberek nem megfelelően alkalmazzák a szelektív hulladékgyűjtés szabályait, nem megfelelően tömörítik a csomagolási hulladékot, és félig rakott, tömörítetlen zsákokat helyeznek ki. Így folyamatosan nő az egyszer használatos zsákok mennyisége, ez többletköltséget jelent nekik és további környezetszennyezéshez vezet. A DTKH László Ferencnek küldött válaszában arra is kitért, fontos, hogy az önkormányzatok azt az álláspontot képviseljék és közvetítsék, hogy az intézkedés miatt semmilyen hátrány nem éri a lakosságot.

Mint írják, szemléletváltás szükséges, hogy „ne ragaszkodjunk egy értelmetlen kényelmi szemponthoz, holott a hulladék szállítása ugyanabban a mennyiségben megtörténik, csak kicsit tovább kell a lakosságnak tárolnia egy olyan hulladékot, ami közegészségügyi szempontból nem igényel gyakoribb elszállítást, de mindezzel sokat tesznek környezetünk érdekében”.

László Ferenc ezzel szemben azt mondja, időbe telt, amíg a környékbeliek megszokták és elkezdték szelektíven gyűjteni a szemetet, a mostani döntés pedig visszalépést jelent. A képviselő úgy tudja, a DTKH súlyos pénzekkel tartozik az alvállalkozóinak, de ez azért van, mert nekik sem fizet az állami kukaholding.

Arról már a 24.hu is írt januárban, hogy 9 hónapja úgy szállítja el a szemetet Budapest agglomerációjában fekvő, 20 ezer lakosú Gyömrő városüzemeltető cége, hogy nem kapja meg az érte járó pénzt a megrendelő regionális hulladékkezelő vállalattól, azaz a DTKH-tól. A helyi tévé riportjában akkor arról számoltak be, hogy az állami kukaholding beszedi a lakosságtól a szemétszállítási díjat, aminek egy részét elvileg visszaosztja a regionális cégeknek. A DTKH alvállalkozóként veszi igénybe a gyömrői városüzemeltetési kft. segítségét, a szemetet tehát a helyi cég viszi el, ezért pedig ellenszolgáltatás jár. Pontosabban járna, mert a januári beszámoló szerint 70 millió forinttal tartozott a cégnek a DTKH – állította az önkormányzati cég vezetője. A DTKH arra hivatkozott, hogy azért nem tudnak fizetni, mert nekik sem utal az állami holding.

24.hu

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...
 • Miért nem hallani panaszt a kis falvakból? Na vajon miért? Aki ismeri a rendszer... Tovább...
 • A cafeteria keret felemelése nagyon jó ötlet, de az önkormányzatok a 200 ezret s... Tovább...
 • Na akkor magos képviselő hölgyek és urak, akik tegnap még zöldségesek, fodrászok... Tovább...
 • Miért jó az, hogy csődbe mennek önkormányzatok? Kinek jó ez - persze senkinek, d... Tovább...
 • A szegénység és a kosz nem kötelezően együtt járó dolog. ha valaki nem dolgozik,... Tovább...
 • Nem tájékoztatást kell kérni, hanem pénzt, mert - különösen a kicsi, szegény - ö... Tovább...
 • Mint évek óta. Úgy gondolják, majd kigazdálkodjuk azt a pár %-os eltérítést, nek... Tovább...
 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...