Hirdetés
Nemzeti laboratórium a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
2021. május 19. szerda, 07:00

nke logoAz NKE Biztonsági Technológiák Nemzeti Laboratóriuma a belbiztonságra fókuszál, hogy a rendvédelmi szervek, az önkormányzati rendészet, a magánbiztonság és a civil bűnmegelőzés szereplői egymás tevékenységét kiegészítve végezzék munkájukat.

A Biztonsági Technológiák Nemzeti Laboratórium (BTNL) bemutatkozó online konferenciáján Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta: az ITM 2018-2019-ben kezdte meg a kapcsolatfelvételt a magyarországi kutatóközösséggel, hogy a hazai erősségekre, kutatói együttműködésekre építve választ tudjanak adni az országot érintő globális problémákra, egyúttal hogy a magyar kutatóközösség a „világ térképére” is felkerüljön. Ennek nyomán tavaly 17 nemzeti laboratórium és egy kutatólaboratórium kezdte meg a munkát, s ez a kör az idén tovább bővül, többek közt most az NKE-n felálló laboratóriummal.

Koltay András, az NKE rektora azt hangsúlyozta: egyetemük az év elején ünnepelte alapításának 10. évfordulóját, ősszel pedig a tizedik tanév is megkezdődik. Ez alkalmat adott arra, hogy megvizsgálják az egyetem eddigi útját, küldetését, lehetséges jövőjét. Kifejtette, hogy az elmúlt időszakban több programot indítottak az NKE-n. Ezek között van olyan, amely a köznevelésből kikerülő hallgatók műveltségének, tájékozottságának fejlesztését szolgálja. A diplomaszerzés utánra is több, egyedi tudást adó programot indítottak, mint például a Nemzetek Európája karrierprogram. Elindítottak továbbá egy tehetséggondozási programot Ludovika Collegium néven.

Az egyetem másik alaptevékenysége a kutatás, amelyben szintén új utakat kell keresni – emelte ki a rektor, hozzátéve: ez a feladata az egyetem tíz önálló kutatóintézetet felölelő Eötvös József Kutatóközpontjának. Kiemelten fontosnak tekinti továbbá az olyan egyedi kutatási projekteket, amelyekkel a nemzeti laboratóriumok foglalkoznak. A rektor örömét fejezte ki, hogy az NKE Biztonsági Technológiák Nemzeti Laboratóriuma a belbiztonságra fókuszál. Megjegyezte, hogy egy ilyen projekt kiváló lehetőséget kínál a vállalati kapcsolatépítésre is.

Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese elmondta: hivataluk kiemelt feladata a laboratóriumok működésének támogatása. Ez nem csak a forrás, hanem az ösztönző környezet biztosítását is magába foglalja. Segítenek a nemzetközi pályázati lehetőségek megszerzésében, ösztönzik továbbá az aktív kommunikációt, hogy az eredmények, kutatások, tevékenységek ne csak egy szűk közösségben, hanem minél szélesebb körben ismertek legyenek. Az NKFIH elnökhelyettese is fontosnak tartja a piaci szereplőkkel való együttműködést, a széles partneri hálózat kiépítését. Sebők Katalin szerint az NKE laboratóriumának fókuszában lévő intézmény-, település- és határbiztonság, valamint ezekhez kapcsolódóan a kiberbiztonság mind olyan területek, amelyek a jövőben meghatározóak lesznek.

Christián László, a projekt szakmai vezetője, az NKE rektorhelyettese mindenekelőtt felhívta a közönség figyelmét a Nemzeti Biztonsági Stratégia egyik fő célkitűzésére: arra, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt és a világ tíz lebiztonságosabb országa között legyen. Úgy értékelte, elengedhetetlen a védelmi képességek fejlesztése. Ehhez pedig fontos a védelmi ipar, de az a külső fenyegetettségtől védi meg az országot. Emellett kulcsfontosságú védelmi képesség a belbiztonság. „Napjaink változó világában nagy kihívás biztonságot teremteni” - mondta, ő a megoldást az innovációban és a partnerségben látja. Elmondta, hogy a labornak három alprojektje van: a biztonságos ország, biztonságos határ; a biztonságos település, valamint a biztonságos intézmény. Ezek közül mindháromban kiemelt fontossággal jelenik meg a „drónkompetencia” fejlesztése.

A labor jelmondata: „innováció és partnerség a biztonságban”. A cél az, hogy megteremtsék a biztonsági innováció mindazon alapjait, amelyek egyszerre szolgálják a köz- és a magánbiztonságot. Ehhez fontos, hogy a biztonság megteremtésében meghatározó szereplők: a rendvédelmi szervek, az önkormányzati rendészet, a magánbiztonság és a civil bűnmegelőzés szereplői egymás tevékenységét kiegészítve végezzék munkájukat. Ennek érdekében az NKE laboratóriuma már több érintett állami szervvel, önkormányzattal és piaci szereplővel is együttműködik.

Ossza meg a bejegyzést

 

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...
 • Az állam alkalmazottai - néhány kivételtől eltekintve - a legszegényebb munkavál... Tovább...
 • A szakszervezetün k impotensek gyülekezete..áp rilis 3-ra kellett volna egy orsz... Tovább...
 • A rezsicsökkentés nek "hála" a vizművek a csőd szélén tántorognak, a bevétel még... Tovább...
 • 117%-on teljesült, de eleve egy csomó önkormányzat alultervezte, az IPÁ-t, mert ... Tovább...
 • Ahol vármegyék és főispánok voltak ott SZOLGABÍRÓK irányították a vidéket, igaz ... Tovább...
 • Kedves Barátom! Felsoroltál a kb 3200 önkormányzatból egy párat, ez a statisztik... Tovább...
 • Úgy néz ki, nem csak vármegyék, főispánok lesznek itt, hanem tanácselnökök és v... Tovább...
 • Önkormányzatok - game over. Marad - központilag irányított és fizetett tanácsok. Tovább...
 • Ez már a vég kezdete- elveszik az önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét... Tovább...
 • Cseresznye fesztiválon és más rendezvényeken is azt tapasztaltam, hogy a kitelep... Tovább...
 • A strandokon és thermál fürdőkben szinte természetesnek tekinthető, hogy a vendé... Tovább...