Hirdetés
A kis önkormányzatoktól el kell venni a szociális és hatósági ügyeket PDF Nyomtatás
2011. május 02. hétfő, 07:30

 

matics_janosBér kis zsáktelepülés Nógrád megyében. Matics János József független polgármester második ciklusát kezdte ősszel. Háziorvosi rendelőt, óvodát és alsó tagozatú iskolát, könyvtárat, művelődési házat, polgárőrséget, labdarúgócsapatot tartanak fenn. Működik a falugondnoki szolgálat, a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés – sorolja, hogy mit végez az önkormányzat.

Tősgyökeres budapesti létére hogyan lett polgármester Béren, egy nógrádi, négyszáz lakosú zsákfaluban?

Valóban Budapesten születtem. Iskoláim elvégzése után az iparban helyezkedtem el, és 1976-tól harminc éven át nagyobb részben önálló vállalkozási fórmákban dolgoztam. 2003-ban vásároltam egy ingatlant Bér településen, mivel megtetszett a környezet és a táj. Látva a település akkori vezetésnek semmittevését úgy döntöttem, hogy ha a lakosság támogat, elindulok függetlenként a 2006-os önkormányzati választáson. 129:100 arányban nyertem meg. Nem volt egyszerű a kezdés, mert a megválasztott képviselők közül hárman, az előző képviselő-testület tagjai, visszaléptek, így időközi választást kellett kiírni. 2007. január 11-én alakult meg az új képviselő-testület, és az esküt is ekkor tudtuk letenni. Hogy ne legyen egyszerű, a polgármesteri hivatal köztisztviselői mind azonnal felmondtak. Újra fel kellett építeni hivatalt. 

Milyen örökségért járta végig ezt a kálváriát?

Az önkormányzatnak akkor kilencmillió forint vevő- és közműszámla tartozása, valamint huszonhatmilliós hitelállománya volt. 2010. december 31-én már csak hatmillió hosszúlejáratú és három és fél millió folyószámlahitel állt fenn. Emellett az utolsó két évben negyvenhárom közcélú foglalkoztatottal önerőből nagy részben felújítottuk a hivatalt, az iskolát, a könyvtárat, az orvosi rendelőt. A tavaly októberi polgármester-választást 126:83:29:22 arányban nyertem meg. Sajnos ma már látható, az új kormány intézkedései folytán jelenleg nem tudjuk folytatni azt az utat, amit eddig megtettünk, és nem tudjuk megtartani azt, amit a szavazóknak ígértünk. Nincs pénz, nincs közmunka, csak üres biztatás. 

Júliusra elkészül a közfoglalkoztatás új rendszere. Mit vár tőle?

Én már semmit. Az is kétséges szerintem, hogy ami júliusra elkészül, az lesz a végleges. A 2010-es választások óta nap mint nap azt hallhattuk a médiában, hogy 2011. január 1-jétől új közfoglalkoztatási terv lesz. Azt is hallhattuk, hogy a ráfordított pénz sem lesz kevesebb. 2010-ben még negyvenhárommillió forintot kaptunk erre a célra, 2011-ben 3,6 millió forintot ítéltek meg. A tényleges munkanélküliek száma idén hatvanötről nyolcvanhatra emelkedett. Az önkormányzatok képviselőivel senki nem tárgyalt, a mai napig senkit nem kérdeztek meg, nem tudni, mit terveznek. 

Kellene alapjaiban változtatni az önkormányzati rendszeren?

Igen! Az önkormányzatoktól, legalábbis a két-háromezer alattiaktól el kell venni a szociális és hatósági ügyeket, a szociális feladatok részleges finanszírozását, a kifizetéseket. Olyanokra gondolok, mint a bérpótló támogatás 20 százaléka, a szociális segély 10 százaléka vagy az ápolási díj 25 százaléka. Az iskolát, óvodát, egészségügyi ellátást teljes egészében az állam finanszírozásába kell rendelni. A döntésekért pedig a képviselők is tartozzanak teljes anyagi és erkölcsi felelősséggel a polgármesterrel együttesen. Ne indulhasson olyan személy a választásokon jelöltként, akinek köztartozása van vagy volt öt éven belül. Talán azt a kérdést is meg lehetne vizsgálni, hogy a társadalmi megbízatásos polgármesterek milyen jogviszonyokban vannak a főállásukban, és megszüntetni a szemfényvesztést. Sokan valamilyen önkormányzati papíron nem közvetlen alkalmazottak-e például… 

Béren is túlfoglalkoztatottság van a közszférában? Tudnak pénzt megtakarítani létszámleépítéssel?

Én úgy érzem nem. Ha a kormány álláspontját nézem, akkor igen. A választ a közre bíznám. A helyi intézmények: hivatal, iskola, óvoda, orvosi rendelő, ifjúsági ház fenntartását, üzemeltetését helyben látjuk el. Van negyvenhárom közcélú foglalkoztatott, tizenhat egyéb segélyezett és összesen négyszáz lakos. Van önkormányzat, kisebbségi önkormányzat. Költségvetés-készítés, zárszámadás, heti két-három statisztikai jelentés, évente 1500-1600 ügyirat. Ehhez 2010-ben a közszféra létszáma: főállásban egy polgármester és egy általános ügyintéző, részmunkaidőben egy jegyző és egy könyvelő. Több ízben is felvetődik, hogy kistelepüléseken a polgármester ne legyen főállású. Kérdem én: a felsorolt feladatokat hogy lehetne felelősséggel kezelni munkaviszony mellett? Az én válaszom: sehogy. 

Lát megoldást a forráshiány felszámolására?

Igen, át kell világítani, miből keletkezett a hiány. Ha megállapítható egyéni felelősség, akkor annak megfelelően intézkedni, ha meg a kötelező feladatellátás elégtelen finanszírozása az ok, akkor a kormánynak pótolnia kell. 

Akkor meg lehet szabadulni az önhikitől?

Igen, de csak abban az estben, ha a kötelező feladatokat teljes mértékben a kormányzat finanszírozza.

Ha egyetlen kérdést tehetne fel az önkormányzatokért felelős államtitkárnak, akkor mi lenne az, és milyen válasszal lenne elégedett?

Őszintén mondja meg, hogy mi a cél a kistelepülésekkel: megszüntetni őket, vagy biztosítani az emberhez méltó életet? A becsületes, igaz válasszal lennék elégedett – a miheztartás végett.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Vendvidék 2013-08-06 13:03
Egyetértek a cikkel, és a legutolsó mondatra,mint pici község polgármestere,é n is várnám az őszinte választ.
Mert most úgy látom, azon munkálkodnak,hogy
ne "hivatalból" szüntessék meg a kis településeket,h anem pénzügyi eszközökkel kikényszerítsék a önfelszámolást. Mert így
csak az a néhány falujáért tenni akaró embert támadhatja majd a község lakossága.
Az illetékes tárca, és parlamenti képviselő,pedig mossa kezeit,mint Pilátus tette.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...