Hirdetés
A feladatellátás finanszírozását „kőbe kell vésni” PDF Nyomtatás
2011. április 22. péntek, 07:00

 

becso_zsolt02A folyószámlahitel nem lehet végleges megoldás a megyei önkormányzat tervezett jelentős hiányának kezelésére, mondja Becsó Zsolt közgazdász, országgyűlési képviselő, 2006. óta a Nógrád megyei Közgyűlés, valamint az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, aki bízik abban, hogy a mai ellentmondások rövidesen feloldódhatnak.

Az önkormányzatokról kidolgozandó sarkalatos törvényben ön szerint kell-e alapjaiban változtatni az önkormányzati rendszeren? Ha igen, akkor hol és hogyan?

Az új sarkalatos törvényben a feladatellátás finanszírozását „kőbe kell vésni”. Ennyi biztosan kellene ahhoz, hogy a jogszabályok legalább a lehetőséget megadják az önkormányzatok számára, hogy a forrást szerezzenek.

Túlfoglalkoztatottság van a közszférában? Lehet még megtakarítani pénzt jelentős létszámleépítésekkel? Egyáltalán: min lehet még takarékoskodni?

Tapasztalatom szerint nincs túlfoglalkoztatottság a közszférában. Az önkormányzatok sokszor a jogszabályban előírt személyi, végzettségi feltételeket sem tudják teljesíteni. Ebből következik, hogy ha lehet takarékoskodni valamin, hát nem ezen.

Nógrád megye költségvetésében a tervezett hiány 1,873 milliárd forint. Hogy tudják ezt kezelni? Mi lehet a közismert forráshiány megoldása állami szinten? Meg lehet végleg szabadulni az önhikitől?

Nógrád Megye Önkormányzata tervezett hiánya sajnálatos módon teljes mértékben a működtetés területét érinti. Ez pedig jelentős gondot okoz a mindennapi likviditás biztosításánál. A felmerülő kiadásokhoz szükséges finanszírozást csak a számlavezető pénzintézettel kötött, jelenleg 1,5 milliárd forintos keretben jóváhagyott folyószámla-hitel szerződésünk alapján tudjuk kezelni. Az egyre növekvő hiányunk miatt a keretet a napokban kétmilliárd forintra módosítottuk. Ez azonban nem lehet végleges megoldás. Az elmúlt években a megyei önkormányzattól elvont több száz millió forint nagyságrendű központi források, illetve a jelentősen lecsökkent illetékbevételek pótlására csak önerőből nem lát megoldást az önkormányzat. A folyó kiadások még elviselhető és kezelhető mérséklése érdekében lépéseket teszünk további intézményi átszervezésekre, a gazdasági feladatok centralizálására, de ezek eredménye mellett is elengedhetetlenül szükséges a központi segítség. Ezért is kívánjuk benyújtani pályázatunkat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok kiegészítő támogatására, amiből egy jogszabályi módosítás eredményeként 2011-ben ismét részesedhetnek a megyei önkormányzatok is. Az elmúlt évek forráskivonása olyan helyzetbe sodorta a megyei önkormányzatot, amiből eredően úgy ítélem meg, hogy rövid távon nem lehet megszabadulni az önhikitől. De bízunk benne, hogy az önkormányzatok feladat- és hatáskörének felülvizsgálatával egyidejűleg, a feladatellátáshoz kapcsolódó és indokolt források biztosításával a mai ellentmondások feloldódhatnak. Ez azonban számottevő szakmai jogszabályi kötöttségek feloldását is igényelné.

Ha egyetlen kérdést tehetne fel a belügyminiszternek vagy az illetékes államtitkárnak, akkor mi lenne az, és milyen válasszal lenne elégedett?

Ha egyetlen kérdést lehetne a belügyminiszternek vagy az illetékes államtitkárnak feltenni, akkor a legfontosabb számomra éppen az lenne, hogy mikor várható pozitív fordulat a megyei önkormányzatok finanszírozásában. Az erre adott válasszal pedig akkor lennék elégedett, ha az megoldást nyújtana a jelenleg fennálló hiányunk megszűntetésére és a jelenleginél biztosabb jövőképet irányozna elő.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...
 • ...szokás szerint, semmi nem lesz!Jahde. Munka, munka, munka... Tovább...
 • 2023-ban pedig 2 százalékkal nő" - ez most vicc akart lenni ugye? Közt... Tovább...
 • A jelenlegi kormány semmibe veszi a pedagógusokat - akik a jövő nemzed... Tovább...
 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...