Az önkormányzatok bővülő forrásokkal számolhatnak, a kormány megtartja azokat a támogatási és kompenzációs mechanizmusokat, melyeket az elmúlt években is működtetett.


Varga Mihály pénzügyminiszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének múlt heti közgyűlése közben tartott sajtótájékoztatón Esztergomban kijelentette, hogy ha ez a pénz nem lesz elég, a kormány kész arra, hogy a támogatási kereteket növelje. Jövőre az önkormányzatok működése összesen 4200 milliárd forintba kerül, ebből 1050 milliárd forintot fedez majd a központi költségvetés.

Továbbra is azon dolgoznak – mondta –, hogy az infláció minél kisebb mértékű legyen, így a jegybank csökkenthesse a kamatot, és a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek lendületbe hozhatják a fogyasztási és a beruházási oldalt.

A miniszter kiemelte, számításaik szerint az év végére egy számjegyű lesz az infláció, a következő évben pedig – hatszázalékos inflációval tervezve – a gazdaság egésze 4-5 százalékos mértékben növekedhet.

„Stabil, kiszámítható működést tervezünk – ígérte –, 2024 egy védelmi költségvetés lesz, a családok biztonságának megtartása, a nyugdíjasok védelme, a munkahelyek megtartása, illetve a rezsivédelem kap prioritást.”

Hirdetés