gaz1Jelentősen csökkent a hazai gázfogyasztás az idei fűtési szezonban. Az enyhe tél mellett ennek fő oka a rezsiemelés volt: a lakossági kisfogyasztók el akarták kerülni a hétszeres gázárat, ugyanakkor a vállalati szektorban számos olyan ágazat volt, ahol tömegesen álltak le a cégek, hogy elkerüljék a brutális rezsi kifizetését.

„Nemcsak arról volt szó, hogy drága vagy nem drága a gáz, hanem arról, hogy kiszorítottak egy nagy ellátót – az oroszokat – ebből a rendszerből, így egy új fogyasztói ellátói útvonalakat kell megtalálni” – mondta Holoda Attila, korábbi energetikai helyettes államtitkár az ATV Start című műsorában. Mint fogalmazott: Magyarország inkább „letermelte” a drágán megvett gázt, és az olcsón vásárol újra, míg az európai országok egy jelentős rész viszont tartalékol, és marad a drága gáz a tárolókban.

Arról, hogy miért nem érezzük meg az olcsó gázárat, itt tudhat meg többet.

Holoda úgy véli: miközben az energiapolitikának hosszú távú célokkal kellene rendelkeznie, eközben azt látjuk, hogy „a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal”. Mint mondta: nagy energiaigényű autógyárakat hoznak ide, a gazdaságfejlesztési célok szerint pedig 50 százalékkal kéne megemelni a villamosenergia-termelésünket, ehhez képest nem látjuk ezeket az új erőművi fejlesztéseket.

„Egyrészről biztató a kép, másrészről, ha megnézzük, hogy a rezsicsökkentés alatt az infrastruktúra-fejlesztés elmaradt, akkor problémák vannak. Az összes időjárásfüggő energetikai rendszer kezelése sokkal nehezebb, mint a klasszikus erőművi áramtermelés” - mondta Király Béla, a Privátbankár.hu szerkesztője annak kapcsán, hogy jelentősen megugrott a napenergiából származó áramtermelés. Hozzátette: fejlesztések kellenének, de ez nagyon hosszú időt ölel fel.

Holoda Attila szerint öt évvel előreszaladtunk a házi napelem-telepítésben az eredeti elképzelésekhez képest.

Viszont az alapprobléma szerinte továbbra is az, hogy a kiegyenlítő energia és a tárolási problémák továbbra is fennállnak, függetlenül attól, hogy mekkora a napelemek kapacitása.

„Még, ha nagyon nagy mennyiséget is építünk be, éjszaka egyformán nem fog sütni a nap, vagyis ezt pótolni kell valahonnan” – mondta az adásban a korábbi államtitkár.

(atv.hu)

Hirdetés