euro0A Magyar Önkormányzatok Szövetsége azt javasolja a kormánynak, hogy az európai uniós helyreállítási alap hitelének egy jelentős részét az önkormányzati szektor számára adja át energiahatékonysági beruházásokra - közölte Karácsony Gergely főpolgármester, a MÖSZ társelnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely a szövetség elnökségi ülését követően arról beszélt, pozitív fejleményként értékelik, hogy a kormány élni kíván a helyreállítási alap hitelkeretének lehívásával. Továbbá azzal is "mélységesen" egyetértenek, hogy ezt a kormány teljes mértékben az energiarendszer fejlesztésére, átalakítására szeretné fordítani - tette hozzá az MTI beszámolója szerint.

A főpolgármester kifejtette, a forrásokat 2026-ig „kell elköltenie" a kormánynak, és ha Magyarországot fel akarjuk készíteni az emelkedő energiaárak korszakára és át akarjuk alakítani az energiarendszerünket, akkor „az önkormányzatok kiváló partnerek tudnak lenni ebben a folyamatban".

Ha az önkormányzatok nem jutnak forrásokhoz annak érdekében, hogy kevesebb energiát használjanak, vagy több megújuló energiát tudjanak létrehozni, akkor szinte biztos, hogy pénzügyi csődöt jelent majd az önkormányzati szektor részéről - mondta Karácsony Gergely megjegyezve azt is, hogy az önkormányzati rendszert akkor találta meg az energiakrízis, amikor már eleve nagyon komoly pénzügyi problémáik voltak: nemcsak a koronavírus-járvány, hanem az elmúlt években, az önkormányzati rendszert hátrányosan érintő pénzügyi átalakítások miatt is.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) közölte: Elisa Ferreira, az Európai Bizottság kohézióért és reformokért felelős biztosa március elején Magyarországra látogat, és a MÖSZ találkozót szervez 25-30 polgármesterrel, akikkel a biztos a tervek szerint konzultál majd a kohéziós alapok felhasználásáról.

Elmondta, a MÖSZ kezdeményezésére elindult energia kerekasztal keretében folyik a munka, és várhatóan március végére lesz kész a stratégiai anyag. Emellett folyik a kormányzattal való egyeztetés is. Lantos Csaba energiaügyi miniszter kezdeményezésére a MÖSZ-t is meghallgatták, és a találkozó azt jelzi számukra, hogy a kormányzat nyitott egy együttműködésre - közölte Gémesi György.

(ATV.hu)

Hirdetés