falu2A programhoz újonnan csatlakozó 60 település polgármestereinek, az érintett országgyűlési képviselőknek és a megvalósító szervezetek képviselőinek tartottak tájékoztatót a Belügyminisztériumban 2023. április 19-én.

A kormány 2019-ben indított átfogó programot a 300 leghátrányosabb helyzetű település felzárkóztatására. Indulása óta 118 települést vontak be a programba, amihez idén tavasszal további 60 település csatlakozik.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy a felzárkózó települések program zászlóshajója lett a felzárkózásért folytatott munkának.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, az esemény házigazdája ismertette a felzárkózást segítő munka alapjait és az eddig elért eredményeket.

A felzárkózó települések programban több célkitűzés is szerepel, többek között a nehéz helyzetű települési önkormányzatok kiszámítható működésének elérése, illetve a lakosság helyzetének javítását szolgáló fejlesztések megvalósítása.

A kiválasztott 300 településen összesen 270 ezer ember él, nagy részük roma származású. A lakosság iskolai végzettsége és foglalkoztatottsági rátája alacsony, a komfort nélküli lakások aránya meghaladja az országos átlagot. A programban nem előírt feladatokat valósítanak meg a településeken, hanem a helyben megismert problémákra keresnek gyakorlati megoldásokat.

(Belügyminiszter)

Hirdetés