lakas0Májustól több városban emelkedik az önkormányzati lakások bérleti díja. Nagykanizsán 30 százalékkal, Polgáron 15 százalékkal nő. Az önkormányzatok az inflációval magyarázzák az emelést, miközben Debrecen és Pécs nem módosítja az árakat.

30 százalékkal kell többet fizetnie egy nagykanizsai lakosnak májustól az önkormányzati bérlakásért a közgyűlés döntése nyomán. A havi bérleti díj azonban így is a 40 ezer forint alatt marad.

"Eljutottunk arra a pontra, hogy a lakbérek régesrég nem fedezték a lakásra ráfordított pénzeket és munkákat. Ezért voltunk kénytelenek kezdeményezni a lakbéremelést" - mondta Zakó László, a Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.

Utoljára 2019 ben emelték a bérleti díjakat a városban, akkor 15 százalékos mértékben. A rossz gazdasági helyzet miatt a lakók már számítottak az újabb emelésre.

A polgári önkormányzat is áremelésre kényszerült. Itt 15 százalékkal drágul a szolgáltatás.

"A szociális lakásoknál, a komfort nélkülieknél 100 forint/négyzetméter lett az ár. A komfortos lakásoknál 290, a szolgálati lakásoknál pedig 505 forintra változott a négyzetméterre kiszabott ár" - számolt be Tóth József polgármester.

Debrecen viszont idén nem tervez emelést, így 20 ezer forint alatt marad a lakások bérleti díja. Erdei Edit a Civisház Zrt. vezérigazgatója elárulta, hogy egy átlagos lakásnagyság után kb. 17-18 ezer forintot fizetnek a bérlők havonta.

Pécsen sem kell mélyebben a zsebbe nyúlniuk a bérlőknek itt is nagyjából 25 ezer forintba kerül egy havi lakhatás.

"Az önkormányzati szociális bérlakások árai ebben a ciklusban, a jelenlegi városvezetés alatt nem változtak. A dijak emelését 2023-ban sem tervezzük" - jelentette be Marton Ferenc, a Pécsi Önkormányzat szóvivője.

Az alacsony árak ellenére sokan tartoznak a lakbérrel az önkormányzatoknak: Nagykanizsán például több mit harminc milliós hátralékot halmoztak fel a bérlők, igaz az összeg magában foglalja a rezsiköltségeket is.

(ATV)

Hirdetés