lantos csaba01Idén egész évben megmarad a rezsitámogatás, télen is – közölte Lantos Csaba energiaügyi miniszter Facebook-videóban.

A rezsivédelem olyan rendszer, amellyel Magyarország azt tudja biztosítani az állampolgárainak, hogy itt a legolcsóbb a villany meg a gáz az átlagfogyasztásig – mondta az energiaügyi miniszter. Szerinte biztosan lesz elég gáz, mivel enyhe tél volt, magas maradt a tárolókban a földgáz szintje, miközben Magyarországnak kifejezetten nagy tárolókapacitása van. Az ellátást pedig a meglévő szerződések is biztosítják – mondta.
Egész Európának és Magyarországnak szerencséje volt az enyhe téllel. Óvatosságból döntöttek a biztonsági készlet szintjének felemeléséről. Korábban az éves fogyasztás tíz százalékát tárolta az ország biztonsági készletként, ezt közel kétmilliárd köbméterre, a fogyasztás húsz százalékára emelték miközben a fogyasztás is csökkent.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az atomenergiára szüksége van Magyarországnak. Megbízhatóan, biztonságosan működik a Paks 1, és folytatják a Paks 2-t. Az atomenergia olyan energiahordozó, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása nulla. Ezzel lehet teljesíteni a klímapolitikai vállalásokat.

Lantos Csaba arra is kitért, hogy a növekedés fő meghajtója jelenleg a napenergia. Már most 4500 megawatt fölött van a telepített naperőműkapacitás. Ez kétharmada az ország átlagos elektromosáram-fogyasztásának. Vannak olyan negyedórák, amikor Pakssal együtt kizárólag szén-dioxid-mentesen előállított árammal tudják táplálni a hálózatot. Ezt kevés ország mondhatja el magáról. Ezenkívül újra lesz valamennyi szélkerék, ha nem is sok, mert szükség van erre az alternatívára is. Amit a földből, mint földhő, ki lehet szedni, és hasznosítani, arra már vannak jó tapasztalatok, ugyanakkor ezt tovább kell folytatni, itt még rengeteg tartalék van.

Fel kell használni a biogázt, biomasszát és a hulladékot is fel kell dolgozni – sorolta tovább. Nem utolsó sorban a létező fosszilis energiahordozók – kőolaj, földgáz – termelését is még lehet valamelyest fokozni: „Ezek mind olyan energiahordozók, olyan energiatermelés, amit itthon tudunk előállítani, és ezzel az energiafüggetlenségünket tudjuk szolgálni.”

Ami a víziközmű-hálózatot illeti, a miniszter elismerte, hogy van vele probléma, erőforrásokat kell arra fordítani, hogy felújítsák az öreg csöveket. „Erre az uniótól nem kapunk pénzt, ezt saját forrásból kell biztosítani” – mondta. A kormány jelentős víziközmű-felújítási programot tervez. A tízéves programban jelentős összeg áll majd rendelkezésre a legkritikusabb hálózati elemek cseréjére. Magyarországon a lakosoknak már több mint 96-97 százaléka egészséges, iható ivóvízhez jut a nap 24 órájában – sok ország büszke lenne erre.

Hirdetés