Két, eddig óvodaként működő és egy hajléktalanellátásra használt épület értékesítéséről döntött pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a képviselők emellett több mint 300 millió forinttal emelték a Szegedi Nemzeti Színház támogatását.


A szegedi közgyűlés februárban döntött arról hogy a gyermeklétszám csökkenése és az óvodapedagógus-hiány miatt augusztus 1-jével megszüntetnek négy óvodát. A testület ezek közül két épületet, a Szél utcait és a Bem utcait értékesítésre jelölte ki, 120 millió, illetve 145 millió forintos induló áron. A Szél utcai óvodaépületet zárt körű pályázaton kívánják eladni, ott a jövőben is köznevelési intézménynek kell majd működnie, a vevő pedig öt év alatt, részletekben fizetheti ki az ingatlan árát.

Német Ferenc (Fidesz) képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy az épületeket mélyen áron alul adják el „az óvodások feje fölül”. Eladja az önkormányzat azt az Újszegeden, egy lakótelepi városrészben álló épületet is, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat harminc éven át nappali melegedőt működtett hajléktalanok számára. A szolgáltatást a jövőben a rászorulók a város szélén vehetik igénybe.

Elfogadták továbbá a 2021 elején bezárt, majd később értékesített Cserepes sori piac és a szomszédos egykori szükséglakásoknak helyet adó terület új építési szabályait. A telkek településközpont besorolást kapnak, beépíthetőségük – a korábbi 75, illetve 40 százalékról – 30 százalékra csökken, a zöldterület aránya pedig 40 százalékra nő. A Fidesz és a KDNP képviselői hangsúlyozták: már évekkel ezelőtt jelezték, hogy az önkormányzat befektetői érdekeket kiszolgálva zárja be a piacot, majd értékesítette annak területét. Most a szabályozást alakítják át, és miközben lakópark épül, elmaradnak az ehhez szükséges útfejlesztések.

Határozat született arról is, hogy az M43-as és az 5-ös út csomópontjának közelében, a korábban a Pick Szeged Zrt. új üzemének kialakítására szánt 100 hektáros terület szomszédságában új, 200 hektáros ipari parkot alakítanak ki. Módosították mindemellett a költségvetést; 316,9 millió forinttal növelték a Szegedi Nemzeti Színház, 24,6 millió forinttal pedig a Kövér Béla Bábszínház önkormányzati támogatását. Az út- és járdafelújításra szánt alapot egyről kétmilliárd forintra emelték.

Hirdetés