tallai_andras06A részleteket is ismertette Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára: eszerint négy feladatra kapnak tizenhét milliárd forintos többletfinanszírozást az önkormányzatok a következő hónapokban. Ez egy átmeneti év, a kiegészítő támogatások jövőre be fognak épülni a finanszírozásba.

Az államtitkár a keddi kormánydöntésről elmondta az MTI munkatársának, hogy az iparűzési adó részleges visszapótlására 6 milliárd forintot, a megyei intézményfenntartóktól átvett intézmények működtetésére 3 milliárd forintot, a gyermekétkeztetésre 4 milliárd forintot adnak az önkormányzatoknak meghatározott feltételekkel, és további 4 milliárd forint jut majd a szociális és gyermekjóléti feladatokra, utóbbi részletei két héten belül lesznek ismertek.

Tállai András jelezte, hogy a feladatfinanszírozásra való áttérés miatt az országgyűlés csaknem 45 milliárd forintos általános és szerkezetátalakítási tartalékot határozott meg. Az önkormányzatok visszajelzései alapján a kormány a finanszírozás korrekciójáról döntött.

Kijelentette: a jövőben az önkormányzatok alapfinanszírozást vagy többletfinanszírozást is csak meghatározott feladatokra kapnak, és nem működik a régi rendszer, amelyben jó néhány önkormányzat kifizetetlen számlák összege alapján kérte a többlettámogatást az államtól.

Az iparűzésiadó-alap beszámítására vonatkozó törvényi szabályozás sok kistelepülésnek nehézséget okozott. Ezzel összefüggésben automatikus többlettámogatást adnak majd azoknak a településeknek, ahol az egy lakosra jutó adóalap nem éri el a 15 ezer forintot. Ezt a 2011-es beszámolók alapján nézték meg, s 2572 önkormányzat jogosult a mintegy 6 milliárd forintra.

Az étkeztetési költségekhez is ad hozzájárulást az önkormányzatoknak az állam. A jelzések alapján a gyermekétkeztetés jelenlegi finanszírozása nem elégséges, így többlettámogatást adnak azokon a településeken, ahol a helyi iparűzésiadó-alap nem éri el a fejenkénti 25 ezer forintot. A 4 milliárd forintra 1700 önkormányzat jogosult, a pótfinanszírozáshoz július 10-éig adatot kell szolgáltatniuk az érintett településeknek.

Többletforráshoz jut az a 108 önkormányzat is, amely korábban a megyei intézményfenntartó központ által működtetett intézmény, elsősorban iskola fenntartását vette át. Nekik ez többletfeladat. A 3 milliárd forintos keret igénybevételéhez június 18-áig kell adatot szolgáltatni.

A három, részleteiben is ismert forrásra június 28-áig előleget is kapnak az önkormányzatok, ennek összege 6 milliárd forint. A további támogatásokat három egyenlő részletben - júliusban, augusztusban és novemberben - utalják át a településeknek, amelyeknek december 31-éig kell elszámolniuk a pénzekkel.

Hirdetés