iskola10A saját épületeit osztogassa a kormány – ezt mondta Niedermüller Péter Erzsébetváros DK-s polgármestere arról, hogy az egyházak bejelenthetik igényüket az általuk fenntartott önkormányzati iskolák és óvodák épületeinek tulajdonjogára. Az RTL Híradó több fővárosi kerületi polgármestert is megkérdezett, a legtöbb esetben elutasították a milliárdos értékű ingatlanok ingyenes átadását.

Majdnem egymilliárd forintból újították fel nemrég az egyik terézvárosi óvodát. A fenntartói feladatokat az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye látja el. Az épület tulajdonjogát is szeretnék megkapni, erre egy tavaly év végén elfogadott törvény ad lehetőséget. Eszerint az egyházak az eredetileg is közvetlenül hitéleti, szakrális célokra épített, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlant vagy ingatlanhányadot ingyenesen elkérhetik. Soproni Tamás terézvárosi polgármester az RTL Híradó kérdésére azt mondta, nem látja értelmét az ingatlan átadásának, miután ennyit költöttek rá.

A tulajdonjog átadását elutasító válaszlevelet kapott tőlünk az EKIF, amelyben tulajdonképpen hasznonkölcsönbe tudjuk adni ingyenesen továbbra is az egyháznak természetesen ezt az intézményt – mondta a VI. kerületi polgármester. Tavaly készült értékbecslés a Bét Menáchem Héber-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola, Óvoda, Bölcsőde Dohány utcai épületéről, több mint egymilliárd forintot ér. Ennek tulajdonjogáért az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség jelentkezett be. Erzsébetváros DK-s polgármestere azt mondta, semmilyen lehetőséget nem lát arra, hogy átadják az épület. A jogszabályt pedig abszurdnak tartja.

A saját épületeit osztogassa a kormány, ha osztogatni akarja, az önkormányzati épületeket meg hagyja békén, mert nem az övé, mint ahogy az én autóm sem az övé, annak sem örülnék, ha azt oda akarnák adni valamelyik egyháznak – mondta a DK-s Niedermüller Péter.

A nyolcadik kerületben több iskola is érintett. A Práter utcában a Bencések Gimnáziuma működik. A fenntartói jogot megkapták, a tulajdonjog viszont itt is az önkormányzatnál marad. A Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium tulajdonjogát a Magyar Pünkösdi Egyház kérte, de Pikó András polgármester szerint a KLIK fenntartásában lévő iskola épületének átadására nincs törvényi lehetőség. És ugyanígy nem kaphat tulajdonjogot a Magyar Evangéliumi Testvérközösség sem a Dankó utcai épületükre.

Pikó András azt mondta, keresik a lehetőségét, hogyan tudnák segíteni, hogy Iványi Gábor egyháza biztonságban működhessen.

Az RTL Híradó kereste a kormányt, hogy megtudjuk, mi történik, ha egy önkormányzat megtagadja a kért ingatlanok átadását. A kabinet azonban nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésekre.

Képünk illusztráció

Hirdetés