Lázár János minisztériuma átszabta a városok, falvak határain kívüli mezőgazdasági területekre vonatkozó építési szabályokat, és ezzel tanya fedőnéven zöld utat adott annak, hogy hatalmas alapterületű lakóépületek, kisebb kastélyok vagy akár amerikai stílusú ranch házak jelenjenek meg a magyar vidék földbirtokain. A tárcának sikerült olyan módon társadalmi vitára bocsátani az erről szóló jogszabály-tervezetet, hogy az építészszakma és az önkormányzatok csak utólag, a hatályba lépés után értesültek róla.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a karácsonyi időszakra időzítette az OTÉK (országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet) módosításának vitáját, ám a felkínált rövid, egy hetes időszak nagyobbik része munkaszüneti napokra esett.

Az ország egészét tanyás területté nyilvánító tervezetet a minisztérium internetes oldala szerint december 18. és 25. között lehetett véleményezni,

csakhogy december 18., a meghirdetés napja vasárnapra esett, 22-étől pedig megkezdődött a téli közigazgatási szünet, azután pedig jött a karácsony. Így nem csoda, hogy a Magyar Építész Kamara és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) csak az új OTÉK-rendelet március végi megjelenését követően szembesült igazán a változásokkal.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés