A kétmilliárd forint támogatást megfizethető, biztonságos és fenntartható lakhatási lehetőségek bővítésére fordítanák.


Kétmilliárd forint összegű közvetlen európai uniós forrást nyert el Budapest lakhatási programra –közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, Budapesten lakhatási válság van, és a központi kormányzat lakáspolitikája nem segíti elő a megfizethető, biztonságos bérlakásszektor bővítését, amelynek kulcsfontosságú szerepe volna a válság enyhítésében.

Nincs elegendő forrás

Hozzátették: a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférés bővítése mellett, de – az egyre súlyosabb állami elvonások és költségvetési megszorítások, valamint a Fővárosi Lakásügynökség elindítására és egy kiterjedt lakbértámogatásra betervezett európai források visszatartása miatt – nincs elegendő forrása a lakáspolitikai tervek megvalósítására.

Ebben jelent fontos előrelépést a támogatás, amelyet a Fővárosi Önkormányzat által vezetett konzorcium nyert el az Európai Unió EUI – European Urban Initiative városfejlesztési programjában, a New European Bauhaus keretében meghirdetett pályázaton – közölték.

A pályázati felhívásra az EU 21 tagállamából összesen 99 pályázat érkezett, a nyertes pályázatokat egy többfordulós, szigorú bírálati folyamatban választották ki.

A közlemény szerint a mintegy ötmillió eurós támogatás révén a főváros által vezetett konzorcium AHA Budapest nevű projektje európai szinten is innovatív megoldásokat tesztel a szociális lakhatás kihívásaira adott válaszként, hozzájárulva a város kulturális és ökológiai megújulásához.

Jelezték, hogy a támogatást elnyert lakhatási program alapvető célja a megfizethető, biztonságos és fenntartható lakhatási lehetőségek bővítése.

A program keretein belül a Fővárosi Önkormányzat konzorciumi partnerekkel együttműködésben egy legalább 20 lakásból álló, közel nulla energiaigényű lakóépületet alakít ki a IV. kerületi Szabadkai utcában egy hosszú ideje üresen álló volt iskolaépületből, s ezzel rászoruló budapestiek számára kínál majd megfizethető, fenntartható otthonokat.

A pályázat részeként lakásügynökségi, energiaszegénységi és energiahatékonysági módszertani és fejlesztési programokat is megvalósítanak – olvasható a közleményben.

Hirdetés