eromu oroszlanyAz Oroszlányi Erőmű 2024 első felében biomassza alapú erőműként csatlakozik az országos áramszolgáltatók köréhez – közölte a hét éve bezárt létesítményt újra indító Veolia csoport az MTI-vel.

Az Oroszlányi Erőmű lesz a Veolia csoport ötödik olyan korszerűsítése, amelyben a korábban szén- vagy vegyestüzelésű kazánokat biomassza-üzemelésűre állítják át. A létesítmény fűtőanyaga ellenőrzött minőségű biomassza lesz, amely a város 100 kilométeres körzetében erdészetekben, faipari üzemekben képződő melléktermékből valamint fa és lágyszárú mezőgazdasági alapanyagból származik.

Az erőmű üzemeltetéséhez 350 képzett munkatársra számítanak, felvételük idén tavasztól kezdődik. A tüzelőanyag-ellátási láncban várhatóan további 600-700 munkavállaló dolgozik majd.

A Veolia csoport 2022. szeptemberében jelentette be, hogy az MVM Zrt.-től megvásárolta a Vértesi Erőművet, és az ország ötödik legnagyobb szén- és biomasszatüzelésű létesítményét faapríték és előkészített szelektált hulladék (SRF) elégetésével indítanák újra.

A társaság érdekeltségébe tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. 10 milliárd forint értékű szerződést kötött a finn Valmet céggel a Oroszlányi Erőmű kazánjainak felújítására. A kazánok kiszolgálják Oroszlány és Bokod ötezer háztartásának távhőigényét, valamint több mint 600 GWh villamos energiát termelhetnek, ez a magyar villamosenergia-felhasználás mintegy 1,5 százaléka.

Az oroszlányi erőműben 2015. december 31. óta üzemszünet van. A létesítmény a környezetvédelmi normák szigorodása miatt azóta nem működhetett. Az erőmű 2015-ös bezárásával egy időben szűnt meg Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája, a közeli Márkushegy. A két létesítményben csaknem ezer ember dolgozott.

A Veolia tíz erőművében – Pécsett, Dorogon, Kőbányán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szakolyban, Ajkán, valamint a Budapesti Erőmű Zrt., kispesti, újpalotai és kelenföldi erőműveiben – magas hatásfokú földgáztüzelésű és megújuló energiát – biomasszát – felhasználó blokkok működnek, virtuális erőművének köszönhetően pedig a szabályozói piacon is jelentős részesedése van.

A cégcsoport energetikai üzletága több mint 60 állami és önkormányzati intézményt, 66 egészségügyi és szociális intézményt és 57 ipari telepet lát el energiával, távhőszolgáltatóként 14 városban több mint 270 ezer távfűtött lakás és közintézmény fűtéséről gondoskodik.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. Magyarország egyik vezető közművállalata, munkavállalóinak létszáma megközelíti a háromezret. Az általa évente értékesített villamosenergia közel 623 ezer lakos éves fogyasztását képes fedezni. A társaság 2021-es árbevétele 226,2 milliárd forint volt, a 2022-es árbevétel megközelítette az 570 milliárd forintot.

Hirdetés