iskolapadAz önkormányzatokat törvény kötelezi arra, hogy átadják azoknak az ingatlanoknak a tulajdonjogát, amelyekre az egyházak feladatellátásuk mentén igényt tartanak, az egyházakat pedig törvény kötelezi arra, hogy visszaadják, ha nem oktatási célokra használnák az iskolaépületet – tisztázta az InfoRádióban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az elmúlt hetekben egyebek mellett Óbudán, Újbudán és Békésszentandráson is tiltakozást váltott ki, hogy az egyház igényt tart az önkormányzati tulajdonú épületekre.

„Nyilván amikor valaki ellátja ezeket a közfeladatokat, teljesen jogos, hogy azok a területek, épületek, amelyeket erre használ, mindaddig az ő tulajdonukba kerüljön, amíg ezt a tevékenységet folytatják. Ez praktikus dolog, mert mind pályázatokon keresztül, mind a jó gazda szemével jobban tudnak rá vigyázni ezekre az épületekre" - fogalmazott az InfoRádióban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Békésszentandrás, Újbuda

Békésszentandráson a helyrajzi szám alapján érintett ingatlan egymilliárdos önkormányzati vagyont képvisel, a területen nem csak az egyház által működtetett oktatási intézmény található. Sinka Imre polgármester az InfoRádiónak azt mondta, összesen negyvenezer négyzetméterből háromezer, amit az iskola használ, elfoglal. „Mellette van egy 40 fős, önkormányzati szálláshely, közmunkaprogramunk központja, szőnek a közmunkásaink például persze szőnyeget, ugyanezen a területen található majdnem egy hektáron a közmunkaprogram mezőgazdasági mintakertje. Van még egy műfüves futballpályánk is" - ecsetelte.

Újbuda polgármestere, László Imre az egyeztetést és a kárpótlást hiányolja; a XI. kerületben négy oktatási intézményt kér az egyház, a kerületvezető szerint ezek egyike sem volt korábban egyházi tulajdonban.

„Kilencmilliárd forintnyi piaci értékről van szó, ez az önkormányzat vagyona. Nyilván a kerület ezzel veszít, nekem nincs más lehetőségem, mint tudomásul venni, nem tudjuk magunkat odaláncolni, a kormány a törvény erejével viheti" - fogalmazott László Imre az InfoRádióban.

A félelmek ellen

Az államtitkár hangsúlyozta, a vita helyett a megegyezés a legfontosabb, a törvény pedig mindenkit kötelez.

„Voltak félelmek, hogy az egyház visszakéri, megkapja, majd utána teljesen másra fordítja az ingatlanokat vagy eladja; nem teheti. Amíg például az oktatási tevékenység ott zajlik, addig kaphatja meg tulajdonba, abban a pillanatban, amikor nem arra használják az egyházak az ingatlanvagyont, amire kapták, vissza kell adniuk, és akkor visszaszáll az önkormányzat tulajdonába" - jelentette ki Soltész Miklós.

Hozzátette, a törvényt decemberben a parlament négyötödös többséggel fogadta el, csak a Momentum és a DK szavazott ellene, a többi párt támogatta.

(Infostart.hu)

Hirdetés