kozmunka0Egyre nagyobb gondot okoz a települések vezetőinek, hogy közmunkásokat találjanak. Surdon például korábban 15 közmunkást is foglalkoztattak, idén azonban már csak egy ember jelentkezett munkára az önkormányzatnál. A Somogy vármegyei Alsóbogáton pedig már embert sem tudtak felvenni idén.

A Zala vármegyei Kerecseny is pályázott a közmunkaprogramra. Itt zöldségtermesztéshez kerestek munkaerőt, amire költségvetési támogatást is kaptak. Idén mindössze 10 fővel tudták elindítani a programot, ami 11 éve volt, amikor elindult a közmunkaprogram.

Kerecseny polgármestere, Réti Alfréd arról beszélt, hogy 2012-ben 40 ezer emberrel kezdték ezt a programot, azóta ennyien tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. „Hát emberre lenne szükség, de értjük mi ezt, hogy nem itt szeretnének dolgozni, és aki teheti az elmegy a munkaerőpiacra és ott fog állást magának" – tette hozzá a polgármester.

Kerecsenyben már csak nőket tudnak alkalmazni, mert a férfiak máshol dolgoznak. Jelenleg a traktort nem is tudják használni, mert senkinek sincs rá képesítése. A Nagykanizsához közeli Surdon korábban 15 közmunkás is segédkezett a közterületek rendben tartásában. Idén azonban már csak egy emberre számíthat a település polgármestere.

Egyetlenegy közmunkásom van, de tudni kell, hogy volt 14, 15 és így ment egyre lefele és most már csak egyet adtak, egy közmunkást lehetett felvenni. ez sajnos szomorú dolog, mert a településünkön megmaradt az a pár hektár terület, amit természetesen rendben kell tartani – magyarázta Híradónknak Kanász János, Surd polgármestere. A Somogy megyei Alsóbogáton korábban a polgármester ült a kistraktorra és nyírta a füvet a faluban. Itt is most indult az új program. Mezőgazdasági tevékenységet végeznek, de már csak minimális támogatást kaptak. Itt már nincs munkanélküli, akit fel tudnának venni.

Süle Tibor, Alsóbogát polgármestere arról beszélt, örül annak, hogy a most meghirdetett programot elfogadták és el tudja kezdeni, de a „hosszútávú közfoglalkoztatásban, ami a közterületek ápolását célozza, viszont már nem igazán lesz", akit fel tud venni.

A települések vezetői szerint a nettóban kevesebb mint 80 ezer forintos bér már annyira megalázó, hogy ezért nagyon kevesen vállalnak munkát. Így viszont az önkormányzatok sok esetben bérmunkában tudnak csak munkákat végeztetni, amire egyre nehezebben tudják a fedezetet biztosítani.

(ATV Híradó)

Hirdetés