penz6A kormány az év elején megadta a változó áras szerződésekről fix árakra való átállás lehetőségét az önkormányzatoknak, jelen állás szerint azonban ez a gáz esetében csak szeptember végéig, míg az áraméban december végéig adott. Az önkormányzatok most bizonytalanok: Szentendrén például egy hónap múlva ki kellene írni a közbeszerzést az energiabeszerzésre, de nem tudják, marad-e a kormány által biztosított rendszer, vagy sem – mondta a Telexnek Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, aki a gazdaságfejlesztési minisztert is megkereste az ügyben.

Eddig csak a nagyon hektikusan változó és néha rendkívül magas tőzsdei árakon lehetett energiához jutni, most egy kiszámíthatóbb megoldás jöhet. A fix, azaz rögzített áras energiabeszerzést a kormány az egyházaknak, az önkormányzatoknak és a költségvetési szerveknek kínálta fel. Az állam gyakorlatilag segít olyan szerződést kötni ezeknek a szerveknek, amiben egy adott szinten rögzítették az energia árát.

Az önkormányzatok fix áras energiabeszerzése körül azonban több kérdés is felmerült, ezért Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a napokban levélben fordult a Nagy Márton által vezetett Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a kormány által biztosított fix áras szerződések miatt nem egyértelmű, az önkormányzatoknak kell-e a törvényben meghatározott módon közbeszerzést kiírniuk energiabeszerzésre, vagy sem.

„Ami helyzet most kialakult, az az ad hoc jellegű problémamegoldás következményeként jött létre. A szabályokkal ütközik a jelenlegi rendszer” – mondta a Telexnek Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere. Az, hogy mennyire sürgős a kérdések tisztázása, önkormányzatonként eltérő, mivel mindenkinek máskor járnak le a szerződései. Szentendrén például egy hónapon belül dönteni kell ahhoz, hogy a településnek legyen „közbeszerzett” energiája. A polgármester elmondta: ahhoz, hogy tudjanak tervezni, ki kellene derülnie, marad-e a mostani eljárási rend, azaz a kormány biztosítja-e a központi beszerzésből az energiát, „ha törik, ha szakad”.

A cikknek nincs vége, itt olvasható tovább

Hirdetés