Térségenként eltérő támogatásokkal gyorsítható a felzárkózás, a fejlesztéspolitikának tehát a helyi adottságokhoz legjobban illeszkedő segítségre kell törekednie.

Az Egyensúly Intézet Magyarország 2030 címmel rendezett, múlt keddi konferenciáján mondta ezt a területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor. A 2010 óta elért fejlődési ütemet egyenletesnek és biztosnak nevezte, de megjegyezte, hogy még mindig jelentősek a regionális különbségek, és másfajta segítséget igényel a főváros, mást a vidék fejlettebb és kevésbé fejlett részei. A források elosztásában meg kell találni az egyensúlyt, hogy a hátrányosabb helyzetű térségek ne a többiek rovására kapjanak támogatást – hangsúlyozta.

A kormány változatlanul az EU öt legélhetőbb államának egyikévé akarja tenni Magyarországot 2030-ra, mondta a miniszter, de hétéves távlatban óvatosan kell gondolkodni, hiszen ugyanennyi idővel ezelőtt 2023 is nagyon másnak látszott, mint amilyen lett végül.

Az EU-s fejlettségi térképen Magyarország az „átmeneti” államok közé tartozik, akárcsak Lengyelország, de a foglalkoztatás területén a legjobbak közé tartozik. Az átlagkeresetek összevetésében még sokat kell fejlődni, de a keleti és a déli országrész már elkezdte a felzárkózást a központi régióhoz. Az életszínvonal és a munka mellett a lakókörnyezet és a társadalmi kapcsolatok minősége, az oktatás, az egészségügy, a közlekedés az, ami a felmérések szerint leginkább befolyásolja az emberek életét, ezek tehát a legfontosabb fejlesztési területek nemcsak a kormány, hanem az egész társadalom számára – mondta Navracsics Tibor.

Karácsony Gergely főpolgármester üdvözölte felszólalásában a kormány erőfeszítéseit a beruházások élénkítésére, de úgy véli, hogy Budapest egyre kevesebb hozzájárulásra számíthat az államtól. A fővárosi önkormányzat számára nagy teher a közszolgáltatások fenntartása, a kiadásai nem állnak arányban a bevételekkel, mondta: a GDP összegének alig a fél százalékával gazdálkodhatnak, miközben annak előállításából Budapest 38 százalékkal részesedik. A fővárosnak meg kell találnia azokat az eszközöket, amelyekkel a magyar gazdaság stabil pillére marad a következő években is, és ledolgozhatja a hátrányait a régiós versenytársaival szemben – mondta Karácsony Gergely.

Az Egyensúly Intézet igazgatója, Boros Tamás a nemzetközi szinten is sikeres magyar vállalkozásokban látja a kitörés lehetőségét, de kétségbe vonta a vállalkozásfejlesztési támogatások hatékonyságát. Szerinte a támogatási eszközök megválasztása azért is különösen fontos, mert az országok gazdasági erősorrendje a világszintű változások miatt különösen bizonytalan, Európát pedig alighanem hosszú időre új vasfüggönyként fogja kettévágni az energetikai megosztottság.

Hirdetés