Másfélmillió eurós, azaz ötszázhatvannégymillió forintot érő támogatást nyert a Klímasemleges és intelligens városok küldetés elnevezésű pályázaton a főváros, a pénzből létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget.

Budapestet huszonöt európai várossal együtt válogatták be a NetZeroCities Pilot Cities programba Amszterdammal, Barcelonával és Rómával együtt. A főváros terve az, hogy létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget, amely elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait támogatja majd, ezzel gyorsítva a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok és egészségkárosító részecskék városi szintű kibocsátásának csökkentését.

Az energiahatékonysági beruházásokért és az energiaszegénység leküzdéséért a fővárosi önkormányzat átfogó, fenntartható, nagyléptékű és többszereplős támogatási programot dolgoz ki. Ennek lesz része a Budapesti Klímaügynökség, amely első feladataként a nemzetközileg már elterjedt Super ESCO (Super Energy Service Company) üzleti modellt fogja alkalmazni. A lényege: olyan szolgáltatás, amely a köz- és a magánszféra együttműködésével segíti energiahatékonysági beruházások támogatását.

A működését várhatóan 2024-ben elkezdő klímaügynökség nem támogatások kezelésével foglalkozik majd, hanem a bankok által kihelyezhető támogatási konstrukciók kidolgozását irányítja.

Hirdetés