A szolidaritási hozzájárulás 30 százalékos emelése az indok.


Közigazgatási bírósághoz fordul a budaörsi önkormányzat a túlzott mértékű szolidaritási hozzájárulás miatt, ezzel a főváros mellett fekvő település Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert követi – mondta el a Népszavának Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere.

A településvezető az után döntött a per mellett, hogy kiderült: az önkormányzatokat sújtó szolidaritási hozzájárulást a kabinet jövőre 30 százalékkal emelné.

A Népszava emlékeztet: a kormány 2017 óta ír elő szolidaritási hozzájárulást az önkormányzatoknak, ennek mértéke az adóerő-képességtől függ. A hozzájárulás mértékét Budapesten azután emelte meg drasztikusan az Orbán-kormány, hogy ott az ellenzék nyert. A jövő évi költségvetés tervezetéből azonban újabb komoly emelési szándék világlik ki: a Költségvetési Tanács véleményében azt emelte ki, hogy a 30 százalékos emeléssel csaknem duplájára nőne az államkassza ebből a forrásból származó bevétele.

Budaörs egyszer már megtámadta a szolidaritási hozzájárulást, abban az ügyben a mai napig nem született döntés – mondta el a Népszavának Wittinghoff Tamás, aki szerint ez indokolja, hogy most közigazgatási eljárásban igyekszik a település elérni az igazát.

A helyi fideszes képviselő Czuczor Gergely szerint azonban Budaörs egy gazdag város, amitől elvárható a hozzájárulás. „Azt gondolom, hogy belefér az a fajta elvonás, amit nyilván lehet kalapálni lefelé, mert önkormányzati képviselőként én is annak örülnék, ha több maradna a városnál, de nem tudok, hogy mondjam, jó szívvel ellene, ez ellen ágálni, mert azért nem egy önálló városállam vagyunk” – mondta az RTL híradójának Czuczor Gergely, Budaörs fideszes önkormányzati képviselője.

Ezzel szemben Wittinghoff úgy fogalmaz, az állam az emeléssel nagyobb összeget von el a várostól, mint amennyit a feladatinak ellátására ad. A polgármester szerint így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány, amit az Alaptörvény és nemzetközi egyezmény is tilt. Budaörstől ebben az évben 4 milliárd forintot vonnak el szolidaritási hozzájárulás formájában.

(HVG)

Hirdetés