Ezzel szeretnék elérni, hogy a bevételek maradéktalanul megérkezzenek hozzájuk. 


Az elmúlt napokban több ügyben is pert indított a Budapesti Közművek (BKM) a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), vagyis a kukaholding ellen - írja a 24.hu.

A portállal a fővárosi vállalat azt közölte, hogy a keresetet a Fővárosi Törvényszékre adták be. „A kereset tárgya szolgáltatási díj megfizetése, a perelt összeg nettó 21 054 696 060 forint, valamint ennek a tárgyidőszakra vonatkozóan a szolgáltatási szerződésben rögzített elvek mentén számított kamatösszegei” - fogalmaztak. A főváros állítja, a kukaholding nem utalta el nekik a szerződés szerinti díjat.

Mártha Imre BKM-vezérigazgató korábban azt nyilatkozta, mintegy 15 százalékkal csökkent a BKM-nek juttatott bevétel 2019 óta, miközben ők ezt a pénzt megtermelték, tehát nem állami támogatást kértek. Úgy véli, hogy az országos ellátásban keletkező 4-5 milliárd forintos hiányt pótolta ki a Budapesttől elvont pénzzel. A per tárgya a Budapesti Közművek részére 2019. január 1. és 2021. július 1. közötti időtartamra járó szolgáltatási díj, amelyet az alperes NHKV „a jogszabály által kifejezetten előírtnál alacsonyabb mértékben állapított meg és fizetett ki”, és amellyel megtagadja az elszámolást a Budapesti Közművek, illetve jogelődje felé. 

A BKM álláspontja szerint – tették hozzá – az NHKV által megtérített szolgáltatási díj nem fedezi a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásból származó közvetlen költségeket. A per útján szeretnék elérni, hogy a budapestiek által évek óta a kukaholdingnak befizetett szemétdíjak és a társaság dolgozói által a hulladékgazdálkodásban megtermelt bevételek maradéktalanul megérkezzenek végre a tevékenységet valóban végző társasághoz.

(Népszava)

Hirdetés