Jól haladnak a Civaqua-program első ütemének kivitelezési munkái: a 15 kilométeres vezetékrendszer kiépítéséből már csak 600 méter van hátra, és a Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül eljut Debrecenbe.


Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere (képünkön) a beruházás „szívének” nevezett, Balmazújváros térségében lévő szivattyútelep építési munkálatainak megtekintésekor beszélt arról hallgatóságának, hogy a beruházással csaknem fél évszázados tervek válnak valóra: a Civaqua-program olyan térségi fejlesztés, amely egyszerre szolgálja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését. A szivattyútelep-fejlesztést úgy oldották meg, hogy ki tudja szolgálni a program második és harmadik ütemének beruházásait, amikor a Tisza vize eljut a Debrecentől keletre lévő erdős pusztákra, illetve az északkeleti mezőgazdasági területekre – ígérte.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Civaqua-program első üteme a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, 15,748 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatásból valósul meg. A mostani projektben folytatódik a rendszer vízellátását a Keleti-főcsatornából nyerő hajdúsági többcélú vízgazdálkodási rendszer szivattyútelep-felújítása egy új szivattyú beépítésével, valamint az ahhoz kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával.

A vízügyi szakemberek szerint a beruházás legnagyobb kihívása, hogy a Keleti-főcsatorna és a Bodaszőlő térségében megépülő, háromezer köbméteres kiegyenlítő tározó között 63 méter a szintkülönbség. Vagyis az új szivattyúnak a csaknem 15 kilométeres szakaszon magasabbra kell felemelnie a vizet, mint amilyen magas a debreceni Református Nagytemplom tornya – érzékeltette a feladat nagyságát a polgármester. Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester ezt megtoldotta azzal, hogy a beruházással jelentős vízfelületet alakítanak ki a józsai városrészben, és ez a véderdő-telepítéssel jelentősen hozzájárul a térségben élők életminőségének javulásához.

Hirdetés