Megszüntették Szabó Bálint képviselői megbízatását.


Zárt ülésen, méltatlansági eljárás során egyhangú döntéssel megszüntette Szabó Bálint képviselő megbízatását pénteki ülésén a szegedi közgyűlés – jelentette be Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester. Szabó Bálint napirend előtt kijelentette, hogy álláspontja szerint jogszerűtlen és jogellenes a méltatlansági eljárás, mert még nem kapta kézhez írásban az őt elmarasztaló ítéletet. Kérte, hogy ügyét ne tűzze napirendre a közgyűlés, javaslatát azonban egyetlen képviselő sem támogatta.  

Szabó Bálintot a Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt jogerősen másfél év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta. Az ítélet szerint 2022. szeptember 21-én a képviselő a közlekedési szabályokat megszegve csatlakozott egy védett személyt szállító konvojhoz, majd erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök munkáját. Ezt követően egy demonstráción a rendőrségi intézkedést feltartva másokban riadalmat, megbotránkozást keltett.

Martonosi Éva jegyző elmondta, hogy a képviselőnek törvényi kötelezettsége lett volna jelenteni a vele szemben hozott ítéletet, ezt a mai napig sem tette meg. A bíróság hivatalból értesítette az önkormányzatot, a jogszabályok alapján a képviselő-testületnek pedig kötelezettsége a méltatlanság megállapítása.

A képviselők – Szabó Bálint személyeskedő hozzászólása és közbekiabálásai miatt – egyhangú döntéssel megvonták az ülésen a politikustól a hozzászólás jogát.  

A közgyűlés a költségvetési rendelet módosítása során döntött arról, hogy az önkormányzati tízmillió forint rendkívüli támogatást juttat a százötven – négyötöd részben sajátos nevelési igényű – diákot oktató szegedi Wesley János iskolát fenntartó Oltalom Karitatív Egyesületnek. A támogatásból a civil szervezet az oktatási intézmény pedagógusainak elmaradt bérét fedezheti.

A Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt a javaslat szavazásán, ezzel jelezve, hogy álláspontjuk szerint Tóth Károly (MSZP) képviselő késve nyújtotta be módosító indítványát.

Hirdetés